IOK Afvalbeheer coördineert deelname handhavingsweek
Kenniswijzer > Handhaving > Deelname week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstort > IOK Afvalbeheer coördineert deelname handhavingsweek

IOK Afvalbeheer neemt de coördinatie van de handhavingsweek op zich voor het volledige werkingsgebied van 29 gemeenten. Dit houdt het organiseren van vormingen, deelname aan vergader- en briefingsmomenten, het bekendmaken van de handhavingsweek en het aanmoedigen tot deelname van o.a. de politiezones in. In 2019 ging IOK Afvalbeheer mee op het veld om handhavers aan het werk te zien en hierover verslag uit te brengen.

In 2018 en 2019 organiseerde ze een persmoment. De VRT pikte het persmoment in Geel in 2019 op binnen een programma dat ook de gemeenschapswachten in beeld bracht.

In 2018 en 2019 vroeg IOK alle registraties op en gaf ze in. Dit was een serieuze meerwaarde naar rapportering van de handhavingsweek toe. In 2018 waren er 4 gemeenten die niet mee meededen. In 2019 hebben we alle politiezones voor alle gemeenten zover gekregen om mee deel te nemen aan de handhavingsweek.

In het kader van de week van de handhaving wou IOK Afvalbeheer ook meer inzetten op sociale controle en groepsgevoel of samenhorigheid over het feit dat burgers willen laten zien dat ze samen willen gaan voor een propere buurt of straat. Onder de noemer "Zonder Zwerfvuilstraat" ontwikkelden ze een affiche die burgers aan hun raam konden hangen. Zo konden ze deelnemen aan de wedstrijd ‘Win een gratis ruitenwasser een jaar lang!’. Dit werd in de afvalkrant van september 2018 en 2019 aangekondigd. Alle inwoners van de 29 gemeenten van het werkingsgebied van IOK Afvalbeheer konden deelnemen. Ze moesten een foto maken met personen en de affiche duidelijk in zicht.