Kontich pakt zitarena aan
Kenniswijzer > Scholen en verenigingen > Snoeproute > Kontich pakt zitarena aan

Situering

De zitarena ter hoogte van de bibliotheek in Kontich is een graag geziene plaats om te zitten, maar helaas ook een echte trekpleister voor zwerfvuil. De vuilnisbak in de buurt zat geregeld overvol en ook de banken zelf bleven niet gespaard. De gemeente bleef niet bij de pakken zitten en besloot de hotspot aan te pakken met de hulp van een Mooimakers-coach.

vuilnisbak Kontich

zitbank Kontich

Aanpak

Uit observaties door de jeugddienst, buurtbewoners, medewerkers van de bibliotheek, de gemeenschapswacht en de politie bleek dat de zitarena vooral 's middags werd gebruikt door scholieren. Gezien er heel wat grote secundaire scholen in Kontich gevestigd zijn, werd actief aan de leerlingen gevraagd waar ze school liepen. Zo konden de verschillende snoeproutes scherper in kaart gebracht worden.

De locatie van de dichtstbijzijnde vuilnisbak was niet optimaal omdat hij niet zichtbaar was opgesteld vanop de zitarena. Bovendien bleek de vuilnisbak erg sluikstortgevoelig te zijn.

Vuilnisbak Kontich - positionering

De bezoekers van de zitarena werden door de jeugddienst en de werknemers van de bibliotheek, die er net naast ligt, gesensibiliseerd. Dit deden ze door hen actief aan te spreken. De vuilnisbak werd verplaatst: in het zicht en in de looplijn en met de inwerpopening naar de gebruikers van de zitarena.

Resultaat

Na deze kleine ingreep, stelde Kontich gevoelig minder sluikstort vast in de vuilnisbak waardoor hij minder overvol zat. De netheid van de zitarena verbeterde ook gevoelig. Blijvende aandacht is echter nodig.

Propere zitarena

Coachingtraject Kontich