Picknicken op afvalzak in Park Spoor Noord
Kenniswijzer > Natuur en recreatie > Parken > Picknicken op afvalzak in Park Spoor Noord

Context

Tijdens het picknickseizoen van juni tot en met september in 2014 was er een toename van zwerfvuil waarneembaar in Park Spoor Noord. Er lag ook veel afval naast de aanwezige afvalcontainers.

 

Aanpak

Om het probleem op een leuke manier aan te pakken lanceerde de stad Antwerpen vuilniszakken als picknick-dekentjes in de strijd tegen zwerfvuil in het park Spoor Noord. Tijdens het picknickseizoen waren er vijf panelen in Park Spoor Noord, waar je gratis de dekentjes kon afscheuren. Na de picknick was het plastieken dekentje gemakkelijk om te vormen tot een vuilniszakje. De dekentjes beschikken immers over een gat in een van de vier hoeken, waar de drie andere punten kunnen worden doorgestoken om op die manier een zakje te creëren dat integraal de afvalcontainer of -zuil in kan. De stad leverde 10.000 dekentjes en hoopte op die manier het park proper te houden.

Tijdens de lancering legden medewerkers van de stad het concept aan de bezoekers van het park. Tijdens de drukkere momenten in het park informeerden ze ook de parkbezoekers.

Tijdens het picknick-seizoen werd de capaciteit van de aanwezige vuilnisbakken en zuilen eveneens uitgebreid op de plaatsen waar veel mensen komen picknicken.

Het project kaderde in een drie maanden durend proefproject van de stad om het park properder te kunnen houden in samenwerking met de bezoekers.

Park Spoor Noord

De stad Antwerpen haalde het idee bij onze noorderburen, waar het concept van de CleanPicnic-dekentjes al langer bestond. Het doel is mensen aan te zetten om zelf hun afval op te ruimen. Gewenst gedrag kun je met regels proberen te sturen. Maar het is duizend maal efficiënter om het te sturen op een leuke manier, namelijk door gewenst gedrag veel leuker te maken dan ongewenst gedrag.

 

Evaluatie

In Nederland zijn de resultaten van deze picknick-dekentjes positief. De bezoekers krijgen gratis een picknickdeken en daarnaast blijft ook het park veel properder. De meeste picknickers gooien nu hun etensresten netjes (en met veel plezier) in een van de vuilnisbakken van het park. Er is beduidend minder afval waar de dekentjes werden ingevoerd.