Wat zijn anonieme locaties?
Anonieme locaties zijn plaatsen die sluikstorten aantrekken, door een gebrek aan sociale controle. Het kunnen plaatsen zijn met veel of net weinig doorgaand verkeer, zoals bijvoorbeeld autosnelwegen, steenwegen, sluipwegen, trage wegen of doodlopende straten. Een andere anonieme locatie kan een plaats zijn waar veel mensen samenwonen, zoals bijvoorbeeld een groepering van meerdere appartementsgebouwen.
Maatregelen
Hierbij enkele maatregelen en aanbevelingen om sluikstort op dergelijke plaatsen tegen te gaan.
Communicatie
Onderzoek wees uit dat sensibiliseringscampagnes met de nadruk op het ongepast karakter van sluikstorten, effectief zijn. Spoor mensen dus aan om de omgeving net te houden, en maak duidelijk dat de omgeving ook frequent proper wordt gemaakt. Gebruik positieve communicatie waarin voorbeeldgedrag benadrukt wordt. Dat kan je doen door communicatieborden te plaatsen. Het proefproject 'Anonieme locaties' van Incovo/Interza en Mooimakers (2018) toonde aan dat communicatieborden zwerfvuil en sluikstort op anonieme locaties doet verminderen
Communicatie is ook een belangrijk middel in de strijd tegen verkeerd aangeboden afvalzakken (vb. foutief gesorteerde zakken, zakken aangeboden op de foute dag, te zware zakken…) op plaatsen met beperkte sociale controle. Stickers met een communicatie op de zak kan aan de sluikstorter duidelijk maken waarom de zak niet werd opgehaald. Aan appartementsgebouwen weten bewoners echter vaak niet meer dat het om hun zak gaat. Hier kan een infomoment over de sorteerregels nuttig zijn.
Participatie
Het vergroten van het gevoel van sociale controle is een belangrijke maatregel in de strijd tegen sluikstort. Op plaatsen waar veel mensen wonen, zoals bijvoorbeeld in steden of sociale woonwijken, kan een gemeenschapswacht of een afvalsteward, een positief effect hebben. Ook een buurtnetwerk, waarin buurtbewoners zich verenigingen om de omgeving net te houden of sluikstorters aan te spreken op hun gedrag, is een aanrader.
Het gebeurt wel eens dat mensen hun afvalzak niet aanbieden op de dag van de ophaling, en daarmee niet in regel zijn. Een mogelijke reden is dat ze nooit thuis zijn op de dag van de ophaling. Om dit te vermijden kan er bekeken worden of een regeling met de buren of gemeente mogelijk is. De Flatwachters in Willebroek zijn hier een mooi voorbeeld van.
Onder het motto ‘hou de omgeving zo net mogelijk’, kan je buurtbewoners ook betrekken in het melden van sluikstorten. Zo kunnen de gemeentelijke diensten deze zo snel mogelijk opruimen.
Handhaving
Handhaven op sluikstorten op plekken met beperkte sociale controle is een mogelijkheid, maar het is niet voor de hand liggend. De kans om iemand op heterdaad te betrappen is gering. Om die reden is het plaatsen van camera’s op dergelijke locaties af te raden, tenzij de camera geplaatst kan worden op een afbakenbare plek, zoals bijvoorbeeld een verdoken steegje.