Strandactie van de kustredders
Kenniswijzer > Natuur en recreatie > Kust > Strandactie van de kustredders

De vereniging van de kustredders lanceert regelmatig strandacties. De redders aan zee ijveren tenslotte al meerdere jaren voor een net strand.

  • Al enkele jaren krijgen mensen die het strand op gaan, een afvalzakje met het logo van Mooimakers aangeboden. De afvalzakjes worden ook via displays in alle reddersposten verdeeld. Daarin kunnen de strandgangers hun afval bewaren tot ze het strand weer verlaten. Het zakje konden ze daarna in een afvalbak gooien. Een nuttig instrument met tegelijk een sensibiliserende boodschap.
  • De wagens van de redders zelf worden eveneens uitgerust met een auto-afvalzakje zodat het afval dat ze zelf produceren in de vuilnisbak terecht komt. Indien de hoofdredders grote stukken afval op het strand aantreffen, wordt dit verzameld in hun laadbak om nadien weg te smijten.
  • In verschillende horecazaken werden placemats verdeeld. Zo kunnen klanten tijdens het wachten op hun hapje of drankje enkele leuke afvalweetjes verzamelen en spelletjes spelen met het oog op sensibilisering en bewustmaking van de afvalproblematiek.
  • Tijdelijke acties zoals het uitdelen van kartonnen asbakken voor je peuken door de redders behoort ook tot de mogelijkheden.
  • Sommige kustgemeentes hebben ook hun vuilnisbakkenbestand uitgebreid of hebben recycleereilandjes geplaatst. Zo kunnen de badgasten hun zakje op het einde van de dag netjes in de daartoe voorziene vuilnisbak gooien.