Succesvol peukenonderzoek tijdens Openluchttheater Rivierenhof
Kenniswijzer > Kleine of grote evenementen > Festivals en feestjes > Succesvol peukenonderzoek tijdens Openluchttheater Rivierenhof

Tijdens de zomer van 2017 heeft het Openluchttheater in het Rivierenhof samen met Mooimakers een aantal maatregelen uitgetest om het wegwerpgedrag van peuken door rokers te beïnvloeden. Het bestond uit een testopstelling met als doelstelling minder peuken op het terrein terug te vinden na het festival. Met een positief resultaat tot gevolg: maar liefst tot 7 keer minder sigarettenpeuken op de grond. De impact van de stewards werd niet meegenomen in de metingen. 

 

Testopstelling 

Het terrein van OLT Rivierenhof is afgesloten waardoor het gedrag en de looplijnen van bezoekers beperkt en dus makkelijker in kaart te brengen zijn. Elke meting werd door dezelfde persoon uitgevoerd op dezelfde vooraf bepaalde representatieve stroken via de methodiek van de netheidsbarometer. In totaal werden 18 concerten gemonitord.

Concreet betekende dit dat de peuken werden geteld tijdens een nulmeting (periode van 3 tot en met 23 juli), die bestond uit het aflopen van de looplijnen en het regulier aanbod van asbakken. Daarna werden er twee testopstellingen uitgeprobeerd: 

  • Actief uitdelen van zakasbakken en aanwezigheid van stewards. De stewards spreken de aanwezigen aan op het juist wegwerpen van de peuken (periode: 24 juli tot en met 13 augustus). 

  • Uitdelen van zakasbakken, aanwezigheid van stewards en de opstelling van peukenpalen op strategische plaatsen  (periode: 14 augustus tot en met 3 september).

 

Conclusie 

Wanneer beide testopstellingen (peukenpalen en zakasbakjes) samen gebeuren, hebben we tot zeven keer minder sigarettenpeuken op de grond. De impact van de stewards werd niet gemeten.  

peuken rivierenhof

Budget

Voor 5.000 zakasbakjes werd er een bedrag van € 5.980,00 excl. BTW uitgetrokken. De twintig peukentegels met houten zuil bedroegen € 4.768 excl. BTW