Tips & tricks om (z)werfvuil op bouwwerven te vermijden
Kenniswijzer > Sluikstort > Bouwafval > Tips & tricks om (z)werfvuil op bouwwerven te vermijden

Afval op een bouwwerf is helaas onvermijdelijk. Gaande van stukken baksteen, grond die is weggegraven of verpakking rond bijvoorbeeld paletten: afval is alom aanwezig op een werf. Het is dan ook belangrijk om er structureel mee om te gaan, zodat bouwafval niet verandert in (z)werfvuil. Hierbij alvast enkele tips om aan de slag te gaan: 
 

Bereid alles goed voor

- Probeer zo veel mogelijk in het eigen atelier of werkplek voor te bereiden. Dit zorgt voor efficiënter werk, los van de weersomstandigheden, maar zorgt er ook voor dat afval onmiddellijk op de plek van productie kan worden afgevoerd. En op die manier vermijd je ook weer extra afval op de werf. 

- Zorg voor voldoende infrastructuur op de werf (afvalzakken en -containers) en geef duidelijk aan de werkkrachten mee waar ze met welk afval terechtkunnen.
 

Pak zwerfvuil aan op de werf

- Ruim zo snel mogelijk verpakkingen op. In België is het weer niet altijd even gunstig, het kan al eens stevig regenen en waaien. Als er dan (plastic) verpakkingen op een werf rondslingeren, kunnen deze snel gaan waaien. Dit vermijd je door verpakkingen direct in een vuilnisbak, container of big bag te gooien. Zorg er ook voor dat het afvalrecipiënt goed afgesloten kan worden. 

- Voorzie voldoende pictogrammen op de recipiënten die duidelijk maken welk afval, waar hoort. Op die manier is het ook voor niet-Nederlandstaligen duidelijk welke fracties ze in welk recipiënt moeten gooien. 

- Indien er gerookt wordt op de werf (let wel, dit is enkel toegestaan op een open werf), zorg er dan voor dat de rokers op een vaste plek mogen roken en voorzie daar een peukenrecipiënt. Spreek rokers die het foute gedrag stellen, hier ook op aan. Op individueel niveau kan een zakasbakje ook soelaas bieden.

- Zorg bij het op maat maken van bijv. isolatiemateriaal dat er zo weinig mogelijk polystyreenbolletjes (piepschuim) vrijkomt en door de wind meegenomen wordt.
 

Vermijd waaivuil onderweg

- Ook van en naar de bouwplaats, is het belangrijk erop te letten dat je zwerfvuil vermijdt. Zorg ervoor dat de lading goed afgedekt wordt, zodat niets kan gaan vliegen. 

- Laat aan de werknemers weten waar ze hun eigen afval (bijvoorbeeld eten en drinken) mogen weggooien.
 

Herasbache

Vermijd sluikstort van (buurt)bewoners

- Til op het einde van de werkdag big bags of kleinere afvalcontainers met de hijskraan tot een aantal meter hoog. Zo kunnen ongewenste bezoekers geen afval in de container achterlaten. 

- Sluit na afloop de werf volledig af met nadarhekken (liefst tot beneden). Op die manier vermijd je dat er gesluikstort wordt op de werf. 

- Iedereen houdt van een propere buurt, vraag een buurman/vrouw om een oogje in het zeil te houden.

Draag zichtbaar je steentje bij

- Kijk in het begin of op het einde van de dag even rond of er afval rond de werf slingert en ruim het actief op. Laat iemand die het even wat rustiger heeft, een kleine tour doen. Dit is niet enkel goed voor de omgeving, het zorgt voor een aangename werkplek, maakt indruk op de bouwheer en komt het imago van de sector ten goede! Voor opruimmateriaal kan je in de webwinkel of bij het lokaal bestuur terecht. Zij bieden ook gratis zwerfvuilzakken aan. 

- Roep de omgeving op om het proper te houden. Mooimakers biedt heel wat communicatiemateriaal hierrond aan. Hang het zichtbaar op en rond de werf. 

- Nog op zoek naar een originele teambuilding? Of een ludieke lunchpauze? Waarom niet samen met de collega's een opruimactie in de omgeving organiseren? Pak je het graag wat groter aan en wil je de buurt betrekken bij je opruimactie? Dan vind je hier enkele handige tips terug om een succesvolle opruimactie te organiseren. 

- En last but not least: bekijk of er duurzamere alternatieven mogelijk zijn voor wegwerpverpakkingen. Dat is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Want het goedkoopste afval, is het afval dat je vermijdt.