Zwerfvuil langs verbindingswegen in Gingelom
Kenniswijzer > Hotspots > Anonieme locaties > Zwerfvuil langs verbindingswegen in Gingelom

Problematiek

In de gemeente Gingelom zijn er heel wat anonieme wegen die de dorpskernen met elkaar verbinden. Een aantal van deze wegen zijn echte hotspots van zwerfvuil en kleine sluikstortzakjes die uit de wagen gegooid worden of achtergelaten door fietsers en wandelaars. 

 

Aanpak

Gingelom zet in op meerdere pijlers om het zwerfvuilprobleem aan te pakken.
 
 

Communicatie en sensibilisatie

Gingelom Net, dat vinden we vet. Wie in Gingelom passeert, zal het geweten hebben. De gemeente liet een 10-tal banners maken met een foto van het gemeentepersoneel en de oproep om de gemeente net te houden. De banners worden regelmatig uitgehangen op de wisselframes van de gemeente. In dezelfde stijl werden ook affiches uitgehangen specifiek voor de bezoekers aan het recyclagepark, met de oproep om afval goed te sorteren en het niet te laten vliegen.

Ze maakte ook gebruik van bermborden. Gingelom heeft al langer positieve ervaringen met verplaatsbare borden voor hondenpoep. De bordjes worden op vraag van inwoners uitgezet op locaties waar een probleem is. Ze blijven een 14-tal dagen staan en roteren zo over de probleemlocaties, met effect. Dankzij de bordjes is er minder hondenpoep. Naar analogie met deze bordjes, liet Gingelom in 2019 verplaatsbare bermborden maken voor zwerfvuil en sluikstort. Ook deze borden roteren nu langs de probleemlocaties met de oproep het proper te houden.

Op 1 specifieke locatie, een hotspot voor zwerfvuil langs een landelijke weg met op de hoek een kapel, testte Gingelom het effect van afstandspijlen naar de vuilnisbak. Een schoolvoorbeeld van nudging. De mensen een duwtje in de rug geven om het juiste gedrag te vertonen. De hoeveelheid zwerfvuil werd gemeten voor en na het plaatsen van de bordjes. De borden hadden wel degelijk effect. Het aantal stuks zwerfvuil daalde van 230 naar 167, een vermindering van maar liefst 27%. Jammer genoeg bleken de pijlen geen effect te hebben op de kleine sluikstortzakjes waarvan er 6 stuks werden geteld bij de nulmeting en 7 na het plaatsen van de pijlen.

Ook de vele wandelaars en fietsers krijgen in Gingelom een duwtje in de rug om hun afval mee te nemen, via een subtiele boodschap op de picknickplaatsen en zitbanken op de aanwezige rustplaatsen. Niet overal is een vuilnisbak aanwezig en ook op plaatsen met een vuilnisbak wordt soms zwerfvuil of picknickafval achtergelaten. Wandelaars en fietsers komen tenslotte graag terug naar een propere gemeente.

Participatie

Gingelom kan rekenen op een heel uitgebreide vrijwilligerswerking. Meer dan 50 meters en peters houden hun omgeving proper op vrijwillige basis. De schepen zelf is ook een enthousiaste en actieve zwerfvuilmeter, net als de werkleider van de groendienst en de omgevingsambtenaar. De meters en peters worden ondersteund met materiaal, de gemeente haalt het verzamelde zwerfvuil op na een seintje en er is ook jaarlijks een bedankontbijt.

Daarnaast organiseert de gemeente ook regelmatig opruimacties. Waar werd opgeruimd, komt tijdelijk een Mooimakers-bordje “net opgeruimd, hou jij het mee proper?”

Handhaving

Er is een goede samenwerking met de politiezone. In 2018 werkten ze samen een sensibiliserende actie uit om tijdens de week van de handhaving de zwerfvuilproblematiek langs de verbindingswegen aan te kaarten. Ze deelden 400 autoafvalzakjes uit aan de automobilisten en plaatsten banners met de afbraaktijden van zwerfvuil langs de weg. De reacties van de chauffeurs waren positief.

Bord 'Wij letten op'

Download hier de A1-affiche om sluikstorters af te schrikken.