Zwerfvuilvrij buurtfeest: waar hou ik best rekening mee?
Kenniswijzer > Kleine of grote evenementen > Festivals en feestjes > Zwerfvuilvrij buurtfeest: waar hou ik best rekening mee?

Plan je een activiteit met de buurt of met vrienden op het openbaar terrein? Met dit artikel geven we enkele tips mee hoe je dat op een zwerfvuilvrije manier kan aanpakken.

1. Vermijd rondvliegend vuil

Rondvliegend vuil ontstaat door losliggend verpakkingsmateriaal, cateringmateriaal zoals servetten of decoratie… waar de wind mee aan de haal gaat. Het belandt uiteindelijk in de natuur als zwerfvuil. Om dat te vermijden is het belangrijk dat je vuilnisbakken voorziet. Voorzie een vuilnisbak met een klep zodat er geen afval kan gaan vliegen of zodat er geen dieren mee aan de haal kunnen gaan. Wil je gescheiden inzamelen, zorg dan voor een vuilnisbak voor PMD-inzameling en eentje voor het restafval. Voor het kleine afval dat aan tafel ontstaat, kan je kleine verzamelbakjes op tafel zelf plaatsen. Als de activiteit uit een picknick bestaat, volstaat zelfs enkel een afvalzak waarin je alles verzamelt. Eens thuis, gooi je alles weg in de juiste vuilnisbak.

2. Verzamel peuken

Bereid je voor op mogelijke rokers in het gezelschap. Zorg dat er een duidelijke, herkenbare plek is waar zij kunnen roken. Installeer daar een bloempot of emmer met zand waarin rokers hun peuken kunnen achterlaten.

3. Een alternatief voor ballonnen

Hoe feestelijk ballonnen ook zijn, je kunt ze beter niet gebruiken. Als er eentje ontsnapt, kan er namelijk een dier in verstrikt geraken. Bovendien zijn de restjes van kapotte ballonnen moeilijk terug te vinden in de natuur. Kies in plaats van ballonnen voor herbruikbare (lichtjes)slingers, papieren pompons of kleurrijke lantaarns of voor bellenblazers voor een vrolijke toets. 

4. Confetti van bladeren 

Wist je dat confetti echt een supervervuiler is? Confetti is vaak van papier gemaakt, maar ook regelmatig van plastic. Een duurzaam en feestelijk alternatief is om zelf confetti te maken van bladeren. Verzamel een hoop stevige bladeren en ga (met de kinderen) aan de slag met een perforator. 

5. Breng je gezelschap op de hoogte

Communiceer over jouw intentie om het evenement zwerfvuilvrij te maken en over de acties die je neemt rond afval en duurzaamheid zodat iedereen op de hoogte is.

6. Gezamenlijke opruim

Sluit het feest af door alles samen op te ruimen en de omgeving achter te laten zoals je ze aantrof. Als je de voorgaande tips opgevolgd hebt, zou dit snel geklaard moeten zijn.

7. Ga volledig voor duurzaam!

Naast zwerfvuil vermijden kan je voor een volledig duurzaam en milieubewust feest gaan.

  • Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Informeer bij je afvalintercommunale of lokaal bestuur of zij herbruikbare bekers uitlenen.
  • Maak gebruik van servies en bestek en vermijd wegwerpmateriaal van karton of plastiek. Heb je niet voldoende, vraag iedereen zijn eigen bord en bestek mee te brengen. De afwasberg zal groter zijn, maar maak er een gezellig afsluitmomentje van. Wie weet wordt het nog het hoogtepunt van het feest.
  • Vervang je plastieken rietjes door herbruikbare alternatieven (metaal, glas, …)
  • Ruil je papieren servetten voor stoffen exemplaren. Nadien de wasmachine in en klaar voor het volgende feestje.