Nieuws & Inspiratie

Herbruikbare koffiebekers meer dan welkom

herbruikbare koffiebeker

De tijd dat je voor een goede kop koffie naar het café moest, ligt al even achter ons. Pendelaars, scholieren of shoppers drinken massaal koffie on-the-go. Die trend bracht ook een nieuwkomer in ons zwerfvuil: de papieren koffiebeker. Gelukkig nemen steeds meer koffiefans intussen ook hun eigen herbruikbare koffiebeker mee. Wij liepen binnen bij twee koffiebars om te horen hoe dat loopt.

 

“Al kom je met een vaas”

Bij Melbourne Coffee in het station van Mechelen krijgen we een warm onthaal door Morteza en Adinath. Herbruikbare koffiebekers zijn hier meer dan welkom. “Wil je met een tas, een glas, een thermos komen, dat maakt ons niet uit. Al kom je met een vaas,” verzekeren ze ons. Om hun klanten helemaal warm te maken, geven ze een korting van 50 cent aan iedereen die langskomt met een eigen beker. En dat haalt klanten duidelijk over de brug. Ze kijken het snel even na voor ons. Op basis van de verkochte koffies de dag ervoor, komt ongeveer 1 op de 7 klanten met een herbruikbare koffiebeker. Heb je er zelf geen mee? Dan kan je er ook eentje ter plekke aanschaffen. Helaas zijn ze momenteel uitgeput, en we zijn niet de eerste die ernaar vragen vandaag. Tol van het succes.

 

Vooral vaste klanten

Tijd voor onze tweede koffie van de dag. Gewapend met een herbruikbare koffiebeker, gaan we langs bij Mimi, de koffiezaak van de Mechelse Stephanie. Aan de deur lezen we al dat je 30 cent korting krijgt met je herbruikbare koffiebeker. Precieze cijfers kent ze niet, maar ook hier rekent de meerderheid van de klanten nog op een wegwerpbeker. “Het zijn vooral vaste klanten die hun eigen beker meebrengen. Ik merk dat die zich wel bewust zijn van de stapel wegwerpbekers. We zitten hier vlakbij een school en zeker leerkrachten komen wel met een koffiebeker langs.”

Zin gekregen in koffie? Vergeet zeker je herbruikbare koffietas niet mee te nemen ;-)

 

herbruikbare koffiebeker bij Mimi

 

Tips voor barista’s

  • Laat aan je klanten weten dat een eigen koffiebeker welkom is door een bordje of affiche.
  • Geef een extra stimulans door bijvoorbeeld een korting aan te bieden.
  • Bied zelf een herbruikbare koffiebeker te koop aan om starters over de streep te halen.

 

Weg met wegwerp

Laat je klanten weten dat je inzet op herbruikbaar materiaal en onnodige verpakkingen vermijdt.