Lokaal bestuur Geel neemt al verschillende jaren deel aan de Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort in oktober. In het najaar van 2024 kwamen zij naar buiten met positieve resultaten naar aanleiding van hun lokale handhavingsactie tegen sluikstort en zwerfvuil. Tussen 26 september en 15 oktober 2024 werd een daling van 26,2% vastgesteld in het totaal aantal meldingen van sluikstorten ten opzichte van het jaar voordien. Nog opvallender was de vermindering van sluikstorten in de straatvuilnisbakken. Hier was er zelfs sprake van een afname van bijna 50%. Daarnaast legde de handhavingsacties ook enkele pijnpunten bloot waar de stad in 2025 extra op zal inzetten.
Gerichte maatregelen boeken resultaat
De goede resultaten zijn volgens het lokaal bestuur van Geel te danken aan enkele factoren. Zo blijkt uit de evaluatie dat gerichte maatregelen, zoals het aanpassen van inwerpopeningen van de straatvuilnisbakken (een maatregel die uit het vuilnisbakkenplan voortvloeit), extra controles ervan en het inzetten van mobiele camera's, succesvol zijn. In 2024 werden er in Geel 570 bestuurlijke verslagen opgemaakt rond sluikstort en zwerfvuil. Ze trachten altijd snel op de bal te spelen. Ieder gemeld sluikstort wordt voor het einde van de volgende werkdag gecontroleerd en verwijderd. Op deze manier proberen ze de problematiek onder controle te houden.
Ook de inzet van de 199 straatvrijwilligers en verenigingen dragen bij in dit resultaat. Zonder hun niet aflatende inzet, zouden er meer probleemlocaties ontstaan en zagen de lokale grachten en bermen er een stuk minder goed uit.
Locaties met weinig sociale controle blijven gevoelig
In totaal werd er tijdens de acties in het kader van de Week van de Handhaving 1.980 kilogram aan sluikstort opgeruimd. Dit was een daling van 32,7% in gewicht ten opzichte van 2023. Een teken dat handhaving toch een effect heeft.
Toch blijven locaties met weinig sociale controle, zoals grachten en begraafplaatsen, gevoelig. Dankzij de aanschaf van een verplaatsbare camerapaal kan Geel nu ook deze probleemlocaties beter aanpakken. De cijfers tonen aan dat het harde werk in Geel echt resultaat oplevert.
In Geel merken ze ook dat waar ze extra inzetten op de problematiek, de cijfers meteen dalen. Helaas zien ze in Geel ook waar het nog beter kan: de containers op de begraafplaatsen kennen een toename van sluikstorten met 78%. Dit wordt zeker één van de prioriteiten in 2025.
Blijvend hard optreden tegen sluikstort
De stad zegt dat het van cruciaal belang is om blijvend hard op te treden tegen sluikstorten. Het afval uit straatvuilnisbakken en containers moet verwerkt worden met geld van de belastingbetaler. Hoewel dit logisch is voor afval dat daar thuishoort, is het onacceptabel dat sommigen hun privéafval hier dumpen om kosten te besparen. Dit zorgt ervoor dat alle inwoners dan mee betalen voor het afval van één huishouden. Daarom blijft het bestrijden van sluikstorten noodzakelijk.
Sensibilisering als onderdeel van de aanpak
Naast handhaving zette Geel ook in op sensibilisering. Gemeenschapswachten deelden tijdens de actieperiode 254 zakasbakjes uit. Hiervoor schakelden ze o.a. hun sociale media-kanalen in. Daarnaast blijft de stad samenwerken met scholen, verenigingen en OVAM om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden. Hun inspanningen op vlak van sensibilisering, infrastructuur en handhaving zorgen voor merkbare vooruitgang, benadrukken ze in Geel. De uitdagingen die blijven, pakken ze doelgericht aan. Samen maken ze het in Geel properder.