Door de jaren heen werd de handhaving op zwerfvuil en sluikstort steeds sterker verankerd bij de meeste lokale besturen in Vlaanderen. Uit de Vlaamse beleidsmonitoring, via de online bevraging Gemeentelijk afval-, materialen- en bodembeleid, blijkt dat meer en meer gemeenten optreden tegen zwerfvuil en sluikstort via het politiereglement. Daarnaast neemt ook het aantal GAS-boetes voor deze overtredingen toe.
Ook het aantal lokale besturen die gebruik maken van cameratoezicht in de strijd tegen sluikstort blijft toenemen.
De OVAM zwerfvuilhandhavers zijn ook in meer en meer steden en gemeenten actief om daders op heterdaad te betrappen.
Hoewel er lokaal een breed draagvlak is om te handhaven, blijven er uitdagingen bestaan zoals kosten-efficiëntie, het op heterdaad betrappen van zwerfvuil, en de noodzaak voor samenwerking met alle stakeholders.
Ondersteuning Mooimakers en de OVAM
Mooimakers en de OVAM blijven lokale besturen ondersteunen zodat zij de minimale beleidsactie rond handhaving die uitgeschreven staat in het Lokaal Materialenplan kunnen verwezenlijken en dit op verschillende manieren.
- Via het delen van kennis via de kenniswijzer, infosessies en opleidingen deelt Mooimakers informatie over de handhaving op zwerfvuil en sluikstort
- Door de inzet van de OVAM handhavers
- Door begeleiding op maat en financiële ondersteuning via projecten en coachingtrajecten
- Door structureel communicatiemateriaal aan te bieden om flankerend in te zetten bij handhaving.
- Door de organisatie van de Week van de Handhaving en de daarbij horende communicatiecampagne. In 2025 zal de aanpak van de Week van de Handhaving verschillen met deze van vorig jaar, lees er hier alles over.
Handhaving is en blijft het sluitstuk van een integraal zwerfvuil en sluikstortbeleid, waar we samen op moeten blijven inzetten.