Nieuws & Inspiratie

Bouwsector aan de slag met het zwerfvuilcharter

Besix

In de niet-aflatende strijd tegen zwerfvuil werd vorig jaar beslist dat tal van sectoren een tandje moesten bijsteken. Al deze bijkomende initiatieven en engagementen werden verzameld in een zwerfvuilcharter. De bouwsector was één van de sectoren die het charter mee ondertekende. Concreet gaat het hier over Bouwunie en de Vlaamse confederatie Bouw. Ze engageerden zich om onder andere:

  • hun leden te sensibiliseren om zwerfvuil te vermijden en indien nodig op te ruimen;
  • hun leden te sensibiliseren hoe ze sluikstort door derden kunnen aanpakken, door bijvoorbeeld het gebruik van afdekzeilen of afsluitbare containers te stimuleren of werfhekkens te plaatsen zodat de toegang tot de werf onmogelijk wordt.
  • eigen communicatiemateriaal in te zetten om breed te communiceren over de problematiek;

De bouwsector heeft na de ondertekening van het charter al enkele initiatieven ondernomen in de strijd tegen zwerfvuil op en onderweg naar of van de werf. 

  • Zo ontwikkelde Bouwunie in samenwerking met Mooimakers een Bouwmemo waarin ze haar leden tips & tricks meegeeft om (z)werfvuil te vermijden en publiceerden ze een praktijkcase in Bouwnieuws over hoe algemene bouwonderneming Van Damme Bouw uit Oostakker (vanaf pg. 28) omgaat met (zwerf)afval op de werf.
  • Ook de Vlaamse Confederatie Bouw besteedde in haar magazine 'Bouwbedrijf' de nodige aandacht aan de problematiek, en riep haar leden op om actief hun steentje bij te dragen. 

Vanuit Mooimakers geven we de (bouw)bedrijven ook graag de nodige ondersteuning, gaande van het voorzien van opruimmateriaal om zwerfvuil op te ruimen tot artikels in onze Kenniswijzer, specifiek gericht op bouwbedrijven. 

Maar hier stopt het niet, de sector blijft zich voortdurend inzetten tegen zwerfvuil en sluikstort op werven. Momenteel zijn er gesprekken lopende rond een grootschalige zwerfvuilopruimactie. Hierover volgen in de toekomst zeker de nodige updates over.