Nieuws & Inspiratie

Brasschaat stapte over van WePlog naar Mijn Mooie Straat.

MMS

In de gemeente Brasschaat maken ze al een drietal jaar gebruik van het gratis Mijn Mooie Straat platform van Mooimakers om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort beter te kunnen opvolgen. Ze gebruiken momenteel hoofdzakelijk de meldingenmodule om sluikstorten te laten melden en het vuilnisbakkenplan om het gebruik van hun vuilnisbakkenbestand op te volgen. Ondertussen vond de app van Mijn Mooie Straat ook haar ingang bij de zwerfvuilvrijwilligers in Brasschaat.

Meldingen Brasschaat

 

Waar ze vroeger de app Weplog promoten bij hun zwerfvuilvrijwilligers, maken deze nu gebruik van de app binnen Mijn Mooie Straat. Volgens Vicky Meirsman, gemeenschapswacht in Brasschaat, vinden de vrijwilligers het gemakkelijker en duidelijker en zelf vindt ze het een erg groot voordeel dat Mijn Mooie Straat gratis te gebruiken is.

De beweegredenen om de overstap te maken van Weplog naar de Mijn Mooie Straat app waren de bredere mogelijkheden, het feit dat het gratis is, de vlotte samenwerking en communicatie en de aanpassingen die we mochten vragen.

"Het grote voordeel is dat we met Mijn Mooie Straat een systeem hebben dat breder gebruikt kan worden, dan enkel het loggen van de wandelingen die onze zwerfvuilruimers maken, ze kunnen ook op een erg gebruiksvriendelijke manier hun afgeronde acties melden. Wij kunnen vanuit de backoffice alles netjes bijhouden. Het werkt gestroomlijnder en ook de aanpassingen die Mooimakers realiseert zijn steeds op maat van de noden die wij ondervinden", aldus Vicky.

Het enige verbeterpuntje dat Vicky aanhaalde is dat ze de meldingen niet kunnen koppelen aan MSDynamics. In dat programma komen de meldingen die via de website van de gemeente worden geregistreerd terecht. Daaruit worden ook cijfers gehaald. Gezien er momenteel geen koppeling is, moet dat dan nog even apart voor Mijn Mooie Straat.

Zwerfvuilvrijwilligers zijn een grote meerwaarde

In Brasschaat kunnen ze rekenen op de inzet van een 25-tal actieve zwerfvuilvrijwilligers. De gemeente voorziet hen van het nodige opruimmateriaal en een verzekering. De vrijwilligers bepalen zelf waar ze gaan opruimen. Vicky: "de zwerfvuilvrijwilligers zijn een erg grote meerwaarde. Enkel het centrum en het park worden onderhouden door maatwerkbedrijf Aralea. Daarnaast zijn er twee medewerkers voor het ophalen van sluikstort. Voor het structureel aanpakken van zwerfvuil komen we handen te kort bij de gemeente". De gemeente maakte de afspraak met de vrijwilligers om sluikstort onaangeroerd te laten en enkel te melden, zodat een vaststeller dit kan doorzoeken en indien mogelijk hierop handhaven.

Een mooi staaltje samenwerken daar in Brasschaat! En Mijn Mooie Straat helpt hierbij.

fracties Brasschaat