Eind 2023 liep het coachingtraject van Grimbergen af. Drie jaar lang liet de gemeente zich intensief begeleiden en (financieel) ondersteunen om de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek op eigen bodem aan te pakken. Terugblik naar de zomer van 2021 waarin het lokaal bestuur van Grimbergen een duidelijke missie naar voren schoof: het zwerfvuil en sluikstort in de gemeente verminderen en het beleid optimaliseren. Een samenwerking met Mooimakers blijft niet uit. De inzet op een verhoogd aantal gecoördineerde sensibiliseringsacties en een gestructureerde aanpak van het zwerfvuil- en sluikstortbeleid werpen al snel hun vruchten af.
Vuilnisbakkenplan
Straatvuilnisbakken zijn een doeltreffend middel in de strijd tegen zwerfvuil. Gewoon een vuilnisbak voorzien volstaat natuurlijk niet. Even cruciaal zijn de juiste plaatsing en de tijdige lediging ervan. Volgens de richtlijnen van Mooimakers zette de reinheidsploeg ‘de juiste vuilnisbak op de juiste plaats’. De meeste vuilnisbakken worden tot drie keer per week geledigd, sommigen zelfs dagelijks, goed voor maar liefst 16.000 liter inhoud.
Burgemeester Bart Laeremans: "Onze deelname aan dit coachingtraject van Mooimakers stond van bij het begin in het teken van een integrale aanpak. De opmaak van een (digitaal) vuilnisbakkenplan vormde daarbij de basis om ons openbaar domein in te richten in de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. Door het efficiënter inzetten en het aanpassen van onze vuilnisbakken, willen we komaf maken met het misbruik. Je zal het ondertussen ook al opgemerkt hebben: onze vuilnisbakken dragen een uniek nummerplaatje voor een snelle identificatie. Vermeld dit nummer dus zeker in geval van klachten of opmerkingen."
Hotspots
Jammer genoeg trekken de vuilnisbakken ook sluikstorters aan. In overleg met Mooimakers werden er waarschuwingsborden geplaatst. Waar een tijdige lediging en de plaatsing van waarschuwingsborden geen soelaas brachten, werden de vuilnisbakken verwijderd. Op de zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar sluikstort in grote hoeveelheden aanwezig blijft, wordt er gehandhaafd via de gemeenschapswachten én gerichte camerabewaking. Schepen Chantal Lauwers: "We blikken terug op succesvolle en minder succesvolle acties. Het achterlaten en bijplaatsen van afval aan glasbollen blijft bijvoorbeeld een groot probleem. Het opfleuren van de glasbollen zelf en/of de directe omgeving had meestal een zeer beperkt effect. Ook camerabewaking biedt niet altijd de oplossing.”
Peuken en hondenpoep
Eén van de meer opvallende sensibiliseringsacties was de lancering van pocketasbakjes in de strijd tegen de rondslingerende sigarettenpeuken. “De pocketasbakjes kan je als inwoner gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis of Sociaal Huis tijdens de openingsuren. We kozen ervoor om zo’n asbakje niet te verplichten, maar rekenen wel op het nodige plichtsbesef van rokers”, aldus schepen Lauwers.
De hondentoiletten werden wegens misbruik (sluikstort) al snel verwijderd, maar er kwam meteen een alternatief: vijf van de zes zelfgemaakte hondenpoepbuizen in buitengebieden doorstonden met glans de test. Lauwers: “De hondenpoepbuizen hebben een positief effect op de netheid in de onmiddellijke omgeving. In de lente rolt onze dienst Openbare Reinheid – die intussen versterkt werd – een nieuwe sensibiliseringscampagne 'kakje-zakje-bakje’ uit. Die stickeractie moet duidelijk maken dat poepzakjes thuishoren in een vuilnisbak, hondenpoepbuis of thuis bij het restafval. Zeker niet in de riool!
Dank aan Propere Burgers en zwerfvuilvrijwilligers!
Een propere gemeente is het resultaat van een gestructureerd zwerfvuil- en sluikstortbeleid, van handhaving waar nodig én van vele handen die het opruimwerk lichter maken. "Een nette gemeente nastreven en onderhouden kunnen we uiteraard niet alleen. Daarom geef ik een dikke pluim aan onze vele zwerfvuilvrijwilligers, die het hele jaar door helpen om Grimbergen schoon te houden. Eind vorig jaar werden Brigitte Nijs, Gerd De Wit en Marcel De Boeck als Mooimakers terecht tot Senioren van het Jaar gekroond. Marcel bijvoorbeeld ruimt sinds 2009 vier keer per week zijn buurt op”, weet burgemeester Laeremans. “Onze strijd gaat voort onder het motto '#SamenvooreenproperGrimbergen'. Want een gezellige gemeente is een propere en mooie gemeente, waar iedereen graag thuiskomt", besluit Lauwers.