Nieuws & Inspiratie

Vijf tips om te starten met ploggen

Plogger raapt afval op

Vijf tips om te starten met ploggen

De meeste opruimers rapen afval op tijdens het wandelen, maar er zijn ook mooimakers die dit al joggend doen. Dat heet 'ploggen', een Zweedse samentrekking van 'jogga' (joggen) en 'plocka upp' ('oprapen'). Wil jij dat graag ook eens uittesten? Hier geven we enkele tips voor een geslaagde start.

 

  1. Begin rustig, pas je tempo aan: Als je gaat ploggen, houd er dan rekening mee dat je jouw loopschema zwaarder maakt doordat je regelmatig vertraagt en squat. Maak eventueel je route korter of kies voor een intervaltraining.
  2. Laat je afvalgrijper thuis: Als je tijdens het joggen afval wil oprapen, heb je voldoende aan een paar opruimhandschoenen. Zo belemmert een grijpstok of een grote vuilniszak je niet tijdens het joggen.
  3. Bereid je route voor: Let tijdens het joggen al een keertje op het zwerfvuil. Op welke plekken tref je het meeste afval aan? Kan je het zwerfvuil makkelijk oprapen? Zijn er vuilnisbakken waar je het afval kan naartoe brengen?
  4. Beslis vooraf hoeveel je wil oprapen: Leg de lat niet te hoog zodat je ook het joggen fijn en aangenaam houdt. Misschien start je met 2 of 3 stuks die je opraapt op je route en naar de eerstvolgende vuilnisbak brengt. Misschien wil je na een tijdje meer doen dan enkele stuks. Neem dan een klein zakje mee om je afval in te verzamelen. Je kan ook beslissen om enkel op het laatste stukje van jouw route te ploggen. Zo hoef je geen volle zak te dragen onderweg.
  5. Blijf voorzichtig: Ongeacht of je jogt of wandelt tijdens het opruimen, veiligheid staat voorop. Let op auto's, fietsers en andere mensen om ongelukken te voorkomen. Neem gevaarlijk zwerfvuil zoals naalden, batterijen … niet mee maar maak een melding bij jouw lokaal bestuur.