Op dinsdag 12 maart 2024 lanceerde Mooimakers de belevingsscan, een extra functionaliteit binnen het ‘Mijn Mooie Straat’-platform. Met dat laagdrempelige instrument wil Mooimakers via beleving het zwerfvuil en sluikstorten aanpakken.
Van data naar positievere beleving
Uit recente cijfers van de Stadsmonitor leren we dat zwerfvuil en sluikstorten nog altijd een grote bron van ergernis vormen voor de Vlaming. Daarom zette Mooimakers in op onderzoek over de relatie tussen beleving, emotie en gedrag in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Door in te spelen op hoe mensen een lokale omgeving beleven, kunnen we niet-gewenst gedrag zoals het creëren van zwerfvuil en sluikstorten, proberen te voorkomen.
Mooimakers staat ook achter een datagedreven beleid: op basis van objectieve data het beleid maken en bijsturen. Om lokale besturen te ondersteunen in het verzamelen van die data ontwikkelde Mooimakers de monitoringsmodule om op een eenvoudige wijze het zwerfvuil en sluikstorten op een bepaalde locatie bij te houden. De belevingsscan is daar een uitdieping van.
Concrete voorstellen
Medewerkers van lokale besturen gaan naar een bepaalde locatie en vullen een vragenlijst in die peilt naar de beleving ervan. Zo vullen ze bijvoorbeeld in of er afvalvoorzieningen zijn en op welke plaatsen deze staan (zichtbaar, op de looproute, goed toegankelijk, ...). Ook wordt er gepolst naar lawaai- of geurhinder of de anonimiteit of het gevoel van veiligheid van de locatie. Op basis van de antwoorden geeft de belevingsscan zeer gericht een aantal maatregelen die genomen kunnen worden.
Meer informatie?
Via Infosessie Sturen op beleving 2024 | Mooimakers.be vind je meer informatie over de literatuurstudie en het ontstaan van de belevingsscan. Ook de presentaties van het lanceringsmoment kan je er downloaden, o.a. onderzoeker Pieter Raymaekers (KU Leuven) over nudging en Raoul Maris, CEO Gelo, over het ontstaan en ontwerp van de belevingsscan.
Je kan de belevingsscan ook ontdekken via deze video.