Één van de beleidsaanbevelingen uit de studie daderprofiel sluikstort en sluikstort bij bedrijven met minder dan 10 werknemers is: informeer over de mogelijkheden van afvalverwijdering via alle mogelijke (lokale) communicatiekanalen. Sluikstort vind je in alle vormen, grootordes en materialen. In dit artikel sommen we een aantal zaken op die geregeld in sluikstort veranderen en geven we meer informatie mee over waar inwoners ermee terecht kunnen.
Inboedelafval
Meubelstukken en andere inboedel zoals een matras of een kapot droogrekje vind je jammer genoeg al eens gedumpt terug op anonieme locaties of naast afvalverzamelpunten. Informeer je inwoners waar ze met deze materialen terecht kunnen. Voor materiaal dat nog een tweede leven kan leiden, verwijs je je inwoners naar een kringloopwinkel. Voor inboedel aan het einde van zijn gebruiksperiode kunnen ze naar het recyclagepark. Voor matrassen geldt er zelfs een aanvaardingsplicht.
Meer informatie rond de afvalregeling bij inboedelafval lees je hier.
Meer informatie over matrassen, lees je hier.
Elektrische of elektronische apparaten
Alle apparatuur waar een snoer of stekker aan zit of op batterijen werkt, kan terecht in een Recupel-inzamelpunt op het recyclagepark of de kringwinkel. Verschillende kringwinkels zijn uitgerust met een hersteldienst waar apparaten een opknapbeurt krijgen zodat ze nadien terug verkocht kunnen worden. Ook bij je winkelier kan je terecht. Bij aankoop van een nieuw gelijkaardig product is je winkelier verplicht om je oude toestel gratis te aanvaarden.
Meer informatie over elektronische afval lees je hier.
Voertuigen, banden en olie
Afgedankte voertuigen moeten binnengebracht worden bij een erkend centra. Voor afvalbanden bestaat er een aanvaardingsplicht. De producenten/invoerders van banden hebben dus de verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van banden in de afvalfase.
Meer informatie over deze afvalstromen lees je hier.
Grasmaaisel of snoeiafval
Grasmaaisel of snoeiafval in de natuur dumpen, is ook een vorm van sluikstorten – net als wanneer je ander afval zou achterlaten op het openbaar domein. Daders worden dus ook beboet met een GAS-boete. Informeer je inwoners waarom ze dit niet mogen doen en wat ze wel kunnen doen.
Meer informatie hierover lees je hier.
Communiceer en informeer
Vind je één van bovenstaande of andere specifieke afvalstromen regelmatig terug in het sluikstort? Informeer dan je inwoners, waar ze ermee terecht kunnen. Dit kan via een website, social media of het magazine van de gemeente.