Nieuws & Inspiratie

EcoWerf lanceert project snoeproutes te Haacht

Don Bosco Haacht

De leerlingen van Don Bosco in Haacht gaan de EcoWerf-challenge aan: minder zwerfvuil op school én in de schoolomgeving.

De middelbare school Don Bosco Haacht gaat sinds 15 november de uitdaging aan om zwerfvuil op school maar ook in de schoolomgeving te vermijden. “Want jong geleerd is oud gedaan”, vindt ook schepen van Haacht Karin Jiroflée: “Verantwoordelijkheid opnemen leer je met vallen en opstaan. Maar hoe vroeger je begint, hoe meer het een automatisme wordt. In de loop van je jeugd leer je dat van je ouders, de school, de jeugdbeweging, het sportkamp… noem maar op. En verantwoordelijkheid opnemen voor je eigen zwerfvuil, dat kan je nu leren op een ludieke manier. Niet saai, maar leuk en proper.”

Snoeproutes en themalessen

In het kader van het EcoWerf-project ‘snoeproutes’ werkte EcoWerf samen met Nico Vanhole, Ketnetheld en parkourheld, om zwerfvuil op een originele en spectaculaire manier in de vuilnisbak te werpen. De leerlingen van Don Bosco Haacht zullen op hun beurt minstens 10 originele video’s, in navolging van de filmpjes van Nico Vanhole op de Instagrampagina van EcoWerf moeten delen. Hoe gooien zij hun afval na de lunch of tussendoortje weg? Gewoon in de vuilnisbak! Daarnaast maken de leerlingen met graffiti op de grond een 20-tal vuilnisbakken in de schoolomgeving aantrekkelijker. Ook worden er in elke klas themalessen gegeven en betrekken we de omliggende handelszaken bij dit project.

Challenge geslaagd?

EcoWerf zal de komende weken metingen uitvoeren en bepalen of de acties effect hebben op de vervuilingsgraad van de schoolomgeving. Is de omgeving werkelijk properder én slagen de leerlingen in de Instagramchallenge , dan ontvangen de leerlingen een goed gevulde goodiebag met o.a. een herbruikbare broodjeszak.

“Een propere leefomgeving voor een propere pauze, want zwerfvuil is en blijft in toenemende mate een ergernis”, zegt schepen van Haacht Jos Verdeyen: “Om het een halt toe te roepen zetten we als gemeente in op verschillende acties. De actie rond snoeproutes is een speelse manier om leerlingen te sensibiliseren. We zijn blij dat de scholen hieraan meewerken. Het is weer een stap vooruit rond de zwerfvuilproblematiek.”

Zwerfvuil aanpakken bij middelbare scholen

Deze actie kadert in het snoeprouteproject dat EcoWerf, in samenwerking met gemeente Haacht en Mooimakers, uitvoert om het zwerfvuil in omgeving van middelbare scholen aan te pakken. EcoWerf zet dezelfde actie op in Sint-Angela Tildonk (17 november), in enkele middelbare scholen in Leuven en de gemeente Keerbergen. Zo streeft EcoWerf, met de steun van Mooimakers, samen met haar lokale besturen naar een schonere leefomgeving voor haar inwoners.

Grietje Huveneers, Mooimakers: “Scholen zijn voor Mooimakers een belangrijke partner om samen te gaan naar een zwerfvuilvrije samenleving. Door leerlingen actief met de problematiek in aanraking te brengen, streven we naar een langdurige gedragsverandering waardoor ze op termijn het juiste gedrag stellen: namelijk het afval in de vuilnisbak gooien. Afvalintercommunale EcoWerf en de deelnemende scholen pakken hun project integraal en op maat van de jongeren aan. Mooimakers ondersteunt deze actie dan ook met volle overtuiging.”

Zelf een snoeproute aanpakken?

Lees in onze kenniswijzer hoe je dit het beste aanpakt.