Nieuws & Inspiratie

Waarom hoort een peuk niet op de grond?

peukinhetgroen

Uit een onderzoek van OVAM (2022) blijkt dat 41% van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. Maar wist je dat een peuk er maar liefst tot 15 jaar over doet om te vergaan als die op de grond belandt? In die tijd belandt ze wel eens in de maag van dieren die de peuk niet verteerd krijgen. 

Een peuk vergaat daarentegen nooit helemaal, deze wordt afgebroken tot microplastics. Je kan het dus niet meer zien, maar het richt nog steeds schade aan. Deze microplastics, minuscule fragmenten, worden in de wereldzeeën aangetroffen, onder meer op de bodem van de Marianagoot. Een peuk laat ook nog eens 7000 chemische stoffen vrij in het milieu. Deze stoffen ontregelen en vervuilen de natuur. 

Redenen dus genoeg om er alles aan te doen om je peuk niet op de grond te laten belanden. Je kan ze gedoofd in de vuilnisbak achterlaten. Maar er is natuurlijk niet overal een vuilnisbak in de buurt. Daarom is het als roker altijd een goed idee om een zakasbakje op zak te hebben. Deze kan je vinden in webshops of bij bepaalde tabakswinkels. Of je maakt er gewoon eentje zelf met de handleiding. Alle manieren zijn goed om ervoor te zorgen dat ze niet op de grond belanden. Zo help je mee de schade voor de omgeving te beperken.

Peukencampagne

Maak een geurloze asbak voor in de auto. Ontdek in dit filmpje hoe je zelf in een-twee-drie een asbak voor in de auto kan maken die vieze geurtjes wegneemt. 

Zelf een zakasbakje maken?

Met een zakasbakje heb je als roker altijd een asbak bij de hand.  Zo kan je je peuk bijhouden tot aan de vuilnisbak. Gebruik deze handleiding om zelf een zakasbakje te maken. 

Downloaden (pdf)