Nieuws & Inspiratie

Kortemark promoot de Lenteschoonmaak met Mooimakers als mascotte

Kortemark Lenteschoonmaak

Tijdens de afgelopen Lenteschoonmaak nodigde coachinggemeente Kortemark iedereen uit om massaal zwerfvuil te gaan rapen. Om hun actie extra kracht bij te zetten, werden van enkele lokale Mooimakers levensgrote panelen gemaakt. Ook van de twee jongste deelnemertjes. 

Seppe Vansevenant (9) en Stan Germonpré (8) wonen alle twee in Kortemark en zijn beide gepassioneerde Mooimakers. Ze gaan, gewapend met een grijper en een vuilniszak, samen met hun ouders het zwerfvuil in hun buurt te lijf. 

Ze waren dan ook het ideale duo om te betrekken in de Kortemarkse campagne voor de lenteschoonmaak. In hun campagne werden vijf van ‘hun’ Mooimakers aangesproken voor een fotoshoot in een professionele studio. Naast Seppe en Stan waren er nog drie fervente Mooimakers die stuk voor stuk vereeuwigd werden op forexpanelen. Deze levensgrote zwerfvuilvrijwilligers duiken her en der in het straatbeeld op: bij bermen van invalswegen die vaak het doelwit zijn voor sluikstorters, in de Krekemeersen, in de dorpskernen, langs fietspaden en noem maar op. 

De vijf staan symbool voor alle Mooimakers die Kortemark proper helpen houden en daarom ieders respect verdienen. “Dat respect geef je hen niet enkel door een virtueel schouderklopje of bedankje, maar in de eerste plaats door zelf geen afval zomaar op straat of in de natuur te gooien”, aldus de gemeente Kortemark. 

Met 70 mooimakers op pad op zaterdag 19 maart 

Op zaterdag 19 maart nodigde de gemeentelijke milieudienst iedereen uit in de tuin van het gemeentehuis om hun materiaal te komen halen en aan te duiden welk gebied ze gingen opruimen tijdens de Grote Lenteschoonmaak. Daar werd voor en na het opruimen ook een drankje voorzien. Ze waren met maar liefst 70 vrijwilligers: verenigingen, schoolkinderen, 'losse' inwoners, de jongeren van de jeugdraad en natuurlijk de vijf Mooimakers die vereeuwigd werden op een paneel.