Nieuws & Inspiratie

Mooimakers pakt samen met tal van partners snelwegparking E19 aan

Peutie

Mooimakers zet de strijd met zwerfvuil en sluikstort onverbeten verder. In samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) richtten we onze pijlen ditmaal op de snelwegparking in Peutie. De stopplaats langs de E19 richting Antwerpen lokt nu te vaak sluikstorters en is een doorn in het oog van gebruikers en de lokale besturen van Vilvoorde en Steenokkerzeel. Daar willen we samen met alle partners - het AWV, de lokale en federale wegpolitie, Incovo, Interza en de lokale besturen van Steenokkerzeel en Vilvoorde - de situatie omkeren naar een propere parking.

De snelwegparking in Peutie is al langer een probleem.”, zeggen Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel en Katrien Vaes, schepen van openbare werken in Vilvoorde. “Daar willen we nu komaf mee maken en we zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met Mooimakers de manier is om dat voor mekaar te krijgen.” 

Concreet werden er begin november mobiele camera’s geplaatst en borden die aangeven dat er gefilmd wordt en de sluikstorters dus op de gevoelige plaat worden vastgelegd. In oktober werd er alvast een nulmeting gedaan, de hoeveelheid afval dat toen op de snelwegparking van Peutie werd opgehaald, zal als maatstaf dienen om de evolutie en de efficiëntie van de mobiele camera’s op te meten.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt de parking langs de E19 in Peutie ter beschikking om voor deze actie van Mooimakers, camera’s en bijhorende borden te plaatsen om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan. Samen hopen we op een goed resultaat waarbij een verschil merkbaar zal zijn. In de aanpak van zwerfvuil werkt het Agentschap Wegen en Verkeer momenteel al op een driesporenbeleid: sensibiliseren, verbaliseren en opruimen.”

Het project, waarvoor lokale besturen al langer vragende partij waren, zal minimum vier maanden lopen, tot en met februari, met een optie voor verlenging. Indien de resultaten goed zijn, streeft Mooimakers er naar om dit project structureel te laten overnemen door de partners. Als Mooimakers zijn we trots dat we de samenwerking tussen alle partijen tot stand hebben kunnen brengen en daarmee de katalysator van dit project zijn. De ambitie moet zijn om van de parking in Peutie opnieuw een propere parking te maken.

Camera
Bord