Nieuws & Inspiratie

In politiezone Mol, Balen, Dessel beloont de politie propere jongeren met sokken

HH

De lokale politie Balen-Dessel-Mol zag tijdens de coronacrisis meer zwerfvuil in het straatbeeld verschijnen, ook op openbare plaatsen waar jongeren vaak samenkomen. Dat bracht hen op het idee om tijdens de vierde editie van de Handhavingsweek van Mooimakers een actie te voorzien met de focus op jongeren.

De afgelopen week gingen ze op voet-, fiets- en autopatrouille langs zogenaamde hotspots waar vaak zwerfvuil te vinden is én waar jongeren vaak samenkomen zoals het sportpark Brasel in Dessel, het skatepark op de Bleukens in Balen en de zitbank aan de Nete in Mol-centrum. Als er jongeren op de hotspots waren, werden ze positief aangesproken en gestimuleerd om bewust met hun afval om te gaan. Zorgden ze mee voor een propere plek? Dan werden zij beloond met #keepitclean-kousen en konden ze via een QR-code deelnemen aan een wedstrijd om een #keepitclean-hoodie te winnen.

Het is een positieve actie waarbij we zo goed mogelijk willen inspelen op de leefwereld van jongeren door te sensibiliseren en goed gedrag te belonen met originele en bruikbare gadgets.”, legt hoofdinspecteur Davyna Gielen van de politie Balen-Dessel-Mol uit. “De respons van de jongeren was heel positief en ook onze collega’s op het terrein waren enthousiast over het opzet. Op deze manier konden we de boodschap op een jeugdige toon uitdragen naar jongeren. Een ervaring die hopelijk blijft hangen en kan bijdragen aan een mentaliteitswijziging.”

De kousen en truien werden speciaal voor de actie ontworpen in samenwerking met jeugdhuis Tydeeh. Zij bedachten ook de slogan en pimpen op verschillende locaties de straatvuilbakjes.

Lees meer op de website van de politiezone Mol-Balen-Dessel en in volgend artikel.