Inwoners lijken het te snappen, maar toeristen nog niet.
Sinds 2021 stelde de stad Oostende al negenduizend inbreuken vast op het weggooien van een sigarettenpeuk op de grond. Elk jaar lopen het aantal vaststellingen op, maar toch lijkt het plan van de stad haar vruchten af te werpen. Vooral bij de inwoners dan, want het aantal inwoners die zich schuldig maakt aan het weggooien van een sigarettenpeuk daalt, terwijl het aantal bezoekers in overtreding stijgt.
Oostende startte in 2021 een project zwerfvuil en sluikstort op bij Mooimakers en hield haar inspanningen t.o.v. de peukenproblematiek gaande. De stad maakte via verschillende ingrepen al duidelijk dat het geen sigarettenpeuken op het openbaar domein tolereert. Peukenringen op vuilnisbakken, uitgedeelde zakasbakjes, sensibiliserende boodschappen op rioolkolken, mobiele borden en een grote muurschildering in de uitgaansbuurt: dat is hoe de stad de nultolerantie duidelijk maakt. De stad treedt dan ook streng op tegen wie toch de regels overtreedt. Zo werden sinds de start van de strijd tegen peuken in 2021 al ruim negenduizend overtredingen vastgesteld.
Rokers bewustmaken
Sigaretten horen niet thuis op de grond. Het kost een peuk zo'n 10 tot 15 jaar voordat die wordt afgebroken. Om rokers hiervan bewust te maken, werden er bij 100 rioolkolken boodschappen geplaatst en kunnen mensen een gratis zakasbakjes verkrijgen. Met de netheidscampagne ''t is weer proper', probeert het bestuur zowel inwoners en bezoekers met kleurrijke boodschappen aan te manen hun peuken niet op de grond te gooien. Ook in de uitgaansbuurt, in de Langestraat, kan je verschillende muurschilderijen rond het thema terugvinden.
Blijvende inspanning loont
De vele inspanningen lijken nu hun vruchten af te werpen. Vooral bij de inwoners dan, want het aantal bezoekers die zich schuldig maakt aan een overtreding stijgt. Met het weggooien van een sigarettenpeuk, riskeer je ondertussen een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. Gemeenschapswachten, gemeentelijke vaststellers, OVAM-vaststellers en politie stelden in 2021 1.413 overtredingen vast. In 2022 waren er dat met 3.233 al een derde meer en in 2023 werden tot nu toe al 4.608 overtredingen vastgesteld. In 2021 bleek 47 procent geen inwoner van de badstad te zijn. In 2022 was dat al 71 procent, in 2023 worden de overtredingen hoofdzakelijk door bezoekers gepleegd.
Oostende trekt veel bezoekers en toeristen aan. Het is belangrijk dat ook zij meewerken aan een nette stad. Daarom blijven ze in Oostende inzetten met de netheidscampagne 't is weer proper' gericht naar bezoekers.
Bestel je communicatiemateriaal
In de webwinkel kan je een affiche rond peuken terug vinden.