Nieuws & Inspiratie

Opruimacties zwerfvuil na wateroverlast van de voorbije dagen

Zwerfvuil aan de Maas

De afgelopen dagen werd ons land op zijn kop gezet door de ravage die de overvloedige regenval heeft veroorzaakt. Nu het water zich terugtrekt, wordt het achterblijvende klein en groot afval erg zichtbaar. Samen met de betrokken partners, zoals de getroffen lokale besturen en hun afvalintercommunales, de OVAM, De Vlaamse Waterweg en Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir worden er opruimacties georganiseerd om het achtergelaten zwerfafval op te ruimen. Mooimakers voorziet een overzicht van waar en wanneer deze acties plaatsvinden.

Voor Vlaanderen situeren de opruimacties zich vooral in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Waar en wanneer de Vlaamse opruimacties plaatsvinden, lees je op onze website

De opruimacties in Wallonië worden niet door Mooimakers gecoördineerd, maar door haar Waalse tegenhanger Bewapp en River Cleanup. De opruimacties op de Nederlandse Maasoever en in het aanpalende Duitse Roerstroomgebied worden door Maas Cleanup gecoördineerd.

Naast het menselijke leed en de materiële schade, is er ook heel wat klein afval achtergebleven op de oevers van de verschillende waterlopen en hun zijrivieren. Om te vermijden dat dit verder gaat zwerven in onze natuur en dat begrazers het zwerfafval opeten en zich er aan verwonden, worden er op verschillende locaties in Vlaanderen opruimacties op poten gezet om dit afval op een veilige manier op te ruimen. 

OPGELET: Er wordt momenteel gevraagd je voorlopig niet alleen te begeven naar locaties die mogelijk nog risico’s met zich meebrengen. Er zijn her en der nog gevaarlijke omstandigheden. Zodra de omgeving terug veiliggesteld is en de grote risico's achter de rug zijn, kunnen de opruimacties op een veilige manier georganiseerd worden.

Wat kan ik als vrijwilliger doen?

Hoe je als vrijwilliger kan meehelpen om al dit afval op te ruimen, vind je op de website van de betrokken organisaties. Mooimakers verzamelt alle informatie over de georganiseerde opruimacties op één webpagina. Wij lijsten alle lokale besturen op die een zwerfvuilopruimactie organiseren en wanneer deze plaatsvinden. We trachten deze pagina continu up-to-date te houden met de voorziene acties. Waar en wanneer je kan helpen vind je hier.

Wat met huisraad die vernield werd door de wateroverlast? 

Voor huisraad (frigo, meubilair ...) die vernield werd door de wateroverlast, kan je terecht bij je recyclagepark. Voor richtlijnen hierover verwijzen we je graag door naar je afvalintercommunale. 

 

Plan je als lokaal bestuur zelf een zwerfvuilactie in de nasleep van de overstromingen?

Bezorg ons alle praktische informatie (locatie, tijdstip, aantal zwerfvuilvrijwilligers, contactinformatie of webpagina met meer informatie) via info@mooimakers.be en wij nemen het op in de overzichtslijst zodat de vrijwilligers weten waar ze terecht moeten.