Opruimacties na wateroverlast

Honderden vrijwilligers gingen de voorbije weekends aan de slag om in Limburg het afval op te ruimen dat na de overstroming van de Maas is achtergebleven. Onze oprechte dank daarvoor!

Wil je graag nog een ander stukje Vlaanderen proper maken of houden? Registreer dan zeker je opruimactie (of neem deel aan een bestaande actie) n.a.v. World Cleanup Day

In de week van 14 juli werd ons land op zijn kop gezet door de ravage die de overvloedige regenval heeft veroorzaakt. Nu het water zich overal terugtrekt, wordt het achterblijvende klein en groot afval erg zichtbaar. Zoals al aangekondigd door Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir, worden samen met de betrokken partners, zoals de getroffen lokale besturen en hun afvalintercommunales, de OVAM, De Vlaamse Waterwegen, de Vlaamse Milieumaatschappij en allerlei andere organisaties (Natuurpunt, Limburgs Landschap ...), opruimacties georganiseerd om het achtergebleven zwerfafval op te ruimen.

OPGELET: Er wordt momenteel gevraagd je voorlopig niet alleen te begeven naar locaties die mogelijk nog risico’s met zich meebrengen. Er zijn her en der nog gevaarlijke omstandigheden. Zodra de omgeving terug veiliggesteld is en de grote risico's achter de rug zijn, kunnen de opruimacties op een veilige manier georganiseerd worden. Deze worden hieronder dan opgenomen in het overzicht.

 

Wat kan ik als vrijwilliger doen?

Hoe je als vrijwilliger kan meehelpen om al dit afval op te ruimen, vind je op de website van de betrokken organisaties. Wij lijsten hier onder de lokale besturen op die een zwerfvuilactie zullen organiseren en wanneer deze zal plaatsvinden. De praktische richtlijnen zelf vind je op de website van het betrokken lokaal bestuur.

Heb je zelf opruimmateriaal liggen (handschoenen, fluohesje, grijper ...), gelieve dat te gebruiken. Particulieren die geen materiaal hebben, kunnen dit lenen via de afvalintercommunale of het lokaal bestuur zelf.

We geven enkele tips ter voorbereiding en i.v.m. veiligheid.

Hier vind je een overzicht van waar en wanneer deze acties plaatsvinden.

We proberen deze pagina continu up-to-date te houden met de voorziene acties. Informatie over opruimacties in Wallonië vind je op de pagina van River Cleanup en BeWaPP (de Waalse tegenhanger van Mooimakers).

Ik wil helpen in Limburg

Ik wil helpen in Vlaams-Brabant

Plan je als lokaal bestuur zelf een zwerfvuilactie in de nasleep van de overstromingen?

Bezorg ons alle praktische informatie (locatie, tijdstip, aantal zwerfvuilvrijwilligers, contactinformatie of webpagina met meer informatie) via info@mooimakers.be en wij nemen het op in de overzichtslijst zodat de vrijwilligers weten waar ze terecht moeten.