Prisca uit Zonhoven gaat regelmatig ploggen, da’s een combinatie van hardlopen (joggen) en afval opruimen (van het zweedse woord plocka: verzamelen). Voor haar is dat dé ideale manier om buiten te komen en intussen iets terug te doen voor de natuur. Vijf jaar geleden kreeg ze de smaak van het ploggen te pakken.
Kniebewegingen
“Ik hoorde dat een paar Nederlandse loopvriendinnen meededen aan ‘mile a day’. Dat is een Britse campagne die lopers wil motiveren om tussen Thanksgiving (28 november 2024) en eindejaar elke dag een mijl te bewegen! Dus ongeveer 1,6km lopen of wandelen. Het wordt ook wel een “streak” genoemd. Je gaat bewust op pad, op de donkerste dagen van het jaar. Het kan zelfs met een intentie. En ik combineerde het met zwerfvuil rapen.” Prisca kreeg via de actie de smaak te pakken en plant ook dit jaar opnieuw mee te doen. “Ik vind het de ideale manier om buiten te komen en ook iets terug te doen voor de natuur waar ik ga in lopen.”
Om te ploggen neemt Prisca enkel een afvalzak mee en een paar handschoenen. “Met de grijpstok lopen is niet zo handig, dus ik doe enkel handschoenen aan. Maar het is ook een goede oefening want omdat je het afval moet oprapen, doe ik overal een lichte squat (kniebeweging). Het tempo ligt uiteraard wat lager omdat je ook af en toe moet stoppen om afval op te rapen.”
“We kunnen er heel veel over zeuren, maar je kan ook zelf de stap zetten.”
Mentaliteitswijziging
Je kan Prisca gerust een buitenmens noemen. Ze werkt als runningadviseur en gaat dus ook beroepshalve vaak met anderen buiten wandelen en lopen. Jaarlijks staan er meer dan 2000 loopkilometers op de teller. Helaas komt er ook vaak zwerfvuil op haar pad. “We wonen niet zo ver van een natuurgebied, waar ik regelmatig ga wandelen en lopen. Op de toegangswegen vond ik vaak afval terug, en dat is jammer. Je kan daar boos om worden maar je kan die energie ook gebruiken om er iets aan te doen!" Sindsdien gaat ze regelmatig opruimen. De laatste tijd ziet ze ook stilaan een verbetering: “We brengen niet meer zoveel mee dan vroeger, want er zijn ook meer mooimakers aan het werk, zoals onze buurvrouw.”.
Ook in de hardloopsport ziet ze positieve signalen. “Onder trailrunners is het een ongeschreven regel dat je geen afval achterlaat. Misschien omdat we altijd in de natuur zijn, dat we daar gevoeliger voor zijn. Ook bij competities nemen we ons eigen afval mee. Bij de weglopers begint dat intussen ook door te sijpelen, en krijg je bijvoorbeeld meer herbruikbare bekers te zien bij wedstrijden.”
Zelf meedoen met "A mile a day"? Meer info