Nieuws & Inspiratie

Vernieuwd afvalbeheer in Eeklo met uniforme vuilnisbakken

Markt Eeklo

De stad Eeklo gaat het ophalen van afval en het beleid rond afval op straat optimaliseren. Daarom koopt de stad 130 nieuwe vuilnisbakken aan. Een externe firma zal deze nieuwe vuilnisbakken regelmatig leegmaken. Op die manier houden we de stad net en aantrekkelijker voor onze inwoners en bezoekers. De maatregelen zijn in lijn met het vuilnisbakkenplan, opgesteld tijdens het coachingstraject met Mooimakers.

Door de huidige vuilnisbakken te vervangen door nieuwe, allemaal dezelfde modellen, zijn de vuilnisbakken gemakkelijker te zien, waarderen en herkennen. Deze uniformiteit zal de stad een opgeruimder en aantrekkelijker uiterlijk geven.

De nieuwe vuilnisbakken worden geplaatst op diverse locaties in Eeklo, zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen op een eenvoudige, snelle en ergonomische manier worden leeggemaakt door de ophaaldienst. Bovendien zijn ze uitgerust met peuken- en uitdoofplaten en worden ze vervaardigd uit 100% recycleerbaar materiaal, wat bijdraagt aan duurzaamheid en milieubewustzijn.

Om ervoor te zorgen dat de vuilnisbakken regelmatig worden leeggemaakt en het straatbeeld altijd schoon blijft, zoekt de stad Eeklo een externe firma om deze taak op zich te nemen (en niet langer de eigen medewerkers van Eeklonet). Door de taak uit te besteden, kunnen de medewerkers van Eeklonet zich concentreren op andere belangrijke taken, zoals het aanpakken van de zwerfvuil- en sluikstortproblemen: intensiever opruimen van zwerfvuil in zowel het centrum als het buitengebied, campagnegericht werken (bv. peukenproblematiek, vervuiling straatkolken). Daarnaast kan bv. ook het straatmeubilair op regelmatige basis worden gereinigd (zoals bv. zitbanken). Zo zorgen we voor propere straten en een groter gevoel van veiligheid voor onze inwoners en bezoekers.

Met deze nieuwe aanpak verbeteren we de algemene netheid in onze stad, wat op zijn beurt het imago van de stad versterkt. Samen streven we naar een nettere en aantrekkelijke stad voor iedereen.

Schepen Filip Smet: “Stad Eeklo rolt het vuilnisbakkenplan verder uit. De vernieuwing van de vuilnisbakken zal zorgen voor een uniform beeld in de straten van Eeklo. Door het uitbesteden van het leegmaken van de vuilnisbakken kan Eeklonet nog meer inzetten op het aanpakken van de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek maar ook op het reinigen van straatmeubilair. En dit op meer plekken in de stad. Daarmee zetten we bijkomende stappen in de algemene netheid van onze Stad en dat moet ook het imago verder verbeteren."
 

Tekst afkomstig van Eeklo.