Nieuws & Inspiratie

Volg je zwerfvuilvrijwilligers nog beter op in de meer uitgebreide vrijwilligersmodule van Mijn Mooie Straat

MMS - vrijwilligersmodule

Via de vrijwilligersmodule in de PRO-omgeving van Mijn Mooie Straat kan je als lokaal bestuur de opruimsessies die je zwerfvuilvrijwilligers registreerden via de app opvolgen. In mei lanceert Mooimakers een uitgebreide versie van de Mijn Mooie Straat-app voor zwerfvuilvrijwilligers. Dit om de zwerfvuilvrijwilligerswerking nog beter te ondersteunen.

Sinds eind 2022 konden zwerfvuilvrijwilligers in de Mijn Mooie Straat-app al het volgende:

  1. Hun opruimsessies registreren 
  2. Hun verzamelde zwerfvuil melden
  3. Een melding maken van sluikstort of gevaarlijk zwerfvuil 

Als lokaal bestuur kon je in die periode in de PRO-omgeving:

  • Opvolgen in welke buurten al opgeruimd werd en waar er extra nazicht nodig was door de eigen opruimdiensten. 
  • Via GPS-locatie te weten komen waar je de gevulde vuilniszak(ken) kon gaan oppikken of waar je sluikstort moest opruimen. 

Wat is er nieuw in de Mijn Mooie Straat-app?

in de vernieuwde app kunnen vrijwilligers...

  1. ... andere zwerfvuilvrijwilligers volgen en motiveren of zich lid maken van een groep. Op hun startscherm verschijnen berichten, opruimsessies en opruimacties van de gebruikers en groepen die ze volgen. Zo blijven ze op de hoogte van elkaars opruimactiviteiten. 
  2. ... groepen aanmaken voor hun club, school, bedrijf, buren, vriendengroep of …  Zo kunnen ze de opruiminitiatieven binnen de leden van de groep opvolgen en statistieken bijhouden.

Beheerders van een groep kunnen berichten posten

Opruimacties kunnen geregistreerd worden.

Elk lokaal bestuur dat Mijn Mooie Straat gebruikt, kan beschikken over een officiële groep gelinkt aan hun werkingsgebied. Meer lezen over de app kan je hier.

Wat is er nieuw in de vrijwilligersmodule van de PRO-omgeving?

De uitgebreide functionaliteiten van de app zorgen ook voor uitgebreide mogelijkheden en enkele aanpassingen binnen de vrijwilligersmodule van de PRO-omgeving. Zo kan je je zwerfvuilvrijwilligers nog beter opvolgen t.o.v. de actiekaarten die we in het verleden via onze website aanboden. Deze veranderingen worden in de week van 22 mei live gezet.

 

1. Nieuw startscherm met link naar de uitgebreidere mogelijkheden

Naast de huidige tegels: Actieve vrijwilligers – Opruimsessies - Kaart en heatmap, komen volgende tegels erbij: Groepen - Opruimacties

vrijwilligersmodule MMS

2. Groepen opvolgen

Onder groepen vind je alle actieve groepen die aangemaakt zijn onder het betrokken werkingsgebied. Onder Mijn groepen zie je de groepen waar je zelf beheerder van bent. Het slotje geeft aan dat het een besloten groep is.

Als je op een groep klikt, krijg je het detail van de groep met verschillende tabbladen:

  • algemeen: Deze geeft algemene informatie mee zoals de locatie, wanneer de groep werd aangemaakt, de contactgegevens, het type groep en de postcodes waar de groep actief is, een kort en lange omschrijving en een aantal relevante cijfers. In de rechterbovenhoek is er de mogelijkheid om gegevens te wijzigen.
  • leden: Hier krijg je een overzicht van alle leden van een groep. Dit is gelijkaardig als het overzicht van de actieve vrijwilligers.
  • posts: hier krijg je een overzicht van welke posts er werden aangemaakt. Je kan ook klikken op de post zelf voor het detail van de post. Je kan ook een nieuwe post aanmaken (titel, afbeelding, hyperlink en tekst).
  • opruimacties: hier krijg je een overzicht van de opruimacties van een groep.
  • beheerders: hier kan je de beheerders van de groep beheren, bijv. een beheerder toevoegen. Dit zijn gebruikers van dezelfde community.

3. Opruimacties opvolgen

Onder opruimacties vind je alle opruimacties binnen het werkingsgebied. Onder Mijn opruimacties zie je je eigen opruimacties.

Als je op een opruimactie klikt, krijg je het detail van de opruimactie met verschillende tabbladen:

  • Algemeen: Hier krijg je het detail van die opruimactie te zien (profielfoto, aantal deelnemers, periode, startplaats, uur en contactgegevens, beschrijving, totaal aantal verzameld zwerfvuil) en je kan ook doorklikken naar de groep. Je krijgt ook de melding dat je enkel een opruimsessie kan aanmaken of beheren via de Mijn Mooie Straat-app.
  • deelnemers: hier zie je de deelnemers van de opruimactie.
  • opruimsessies: hier zie je de opruimsessies die eraan gekoppeld zijn.
  • heatmap: hier zie je de heatmap van de verschillende sessies verbonden aan die opruimactie.

Wijzigingen in bestaande functionaliteiten

1. Opruimsessies

Bij opruimsessies kan je nu zien of een opruimsessie verbonden is aan een opruimactie. Je kan hier ook op doorklikken naar de detailpagina van de opruimactie zelf.

De lay-out van een opruimsessie werd aangepast naar een strakkere lay-out zonder icoontjes om plaats te maken voor de opruimacties die eraan gelinkt zijn. Je ziet ook de netheidsscore.

2. Kaart en heatmap

De heatmap waarop alle opruimsessies van vrijwilligers kan geraadpleegd worden, werd gelijkgetrokken met de heatmap van de mobiele applicatie wegens gemakkelijker leesbaar en gebruiksvriendelijker.

Meer informatie

Wil je de Mijn Mooie Straat app graag promoten bij je zwerfvuilvrijwilligers? Maak dan alvast gebruik van volgend communicatiemateriaal:

Of verwijs hen door naar volgende webpagina. Heb je nog vragen over de app of de PRO-omgeving van Mijn Mooie Straat, mail dan naar hallo@mijnmooiestraat.be.