Nieuws & Inspiratie

Vuilnisbakken horen niet thuis in het bos

Waarom staan er geen vuilnisbakken in het bos?

Mogelijk heb je je al eens afgevraagd waarom je in een bos of natuurgebied amper een vuilnisbak tegenkomt. Dat heeft een paar goede redenen:

  • Heel wat vogels en knaagdieren duiken in vuilnisbakken om etensresten te vinden. Ze trekken het afval er weer uit, waardoor er zwerfvuil rond de vuilnisbakken ontstaat. Sommige dieren raken ook vast in de vuilnisbak.
  • Vuil trekt vuil aan. De ervaring van boswachters en natuurbeheerders, zoals Natuur en Bos, is dat vuilnisbakken in natuurgebieden extra afval aantrekken. Bij volle vuilnisbakken belandt afval dikwijls naast de vuilnisbak.
  • In het bos is weinig sociale controle. Ook dat zorgt ervoor dat mensen makkelijker hun afval naast een vuilnisbak achterlaten.
  • Vuilnisbakken zijn moeilijk bereikbaar voor netheidsdiensten. Daardoor is het een erg arbeidsintensieve taak om de vuilnisbakken te ledigen.

Een vuilnisbak in een bos lost het zwerfvuilprobleem dus niet op, maar verergert het net. Neem daarom altijd je afval weer mee naar huis, of stop je eten en drank in herbruikbare flessen en doosjes. Op die manier draag je mee bij tot een propere en gezonde natuur.