Nieuws & Inspiratie

Gooi geen fruitafval op de grond

Fruitafval

Het klinkt misschien vreemd, maar als je fruitafval in de natuur gooit, veroorzaak je zwerfvuil. Hoewel organisch afval minder schadelijk is dan pakweg plastic of sigarettenpeuken, duurt het toch even voor het afval volledig afgebroken is. Een klokhuis van de appel krimpt het snelst. Appels zijn inheemse vruchten, dus daar weten ons klimaat en onze bodem wel raad mee. De rest van het fruit(afval) doet er beduidend langer over om te composteren. Bananen- en sinaasappelschillen kunnen zelfs tot wel twee jaar blijven liggen (afhankelijk van de ondergrond).

Dat is niet alleen ontsierend voor onze natuur, maar bovendien trekt de aanblik van zo'n vervuilde berm alleen maar extra zwerfvuil aan. Vuil trekt tenslotte vuil aan. Eén klokhuis in een bos zal de natuur niet al te veel schade toebrengen, maar als iedereen zijn of haar klokhuis op de grond gooit, is dat natuurlijk een ander verhaal. Rottend fruit komt de openbare netheid niet ten goede. Mooimakers ziet deze fruitresten liever in de vuilnisbak of op de composthoop belanden.

Ga je wandelen met een gezonde snack in je rugzak? Neem dan altijd een klein zakje mee voor je fruitafval en gooi de inhoud thuis of in een openbare vuilnisbak weg. Opgeruimd staat netjes! 

Kleine daad, groot resultaat 👊

Meer lezen over de zogenaamde afbraaktijden kan je hier.

Onze Natuur - Timelapse fruitafval