Nieuws & Inspiratie

Wat je weggooit onderweg, kom je zelf ook weer tegen.

Sensibiliseringscampagne 2023

Die boodschap wilt Mooimakers duidelijk maken tijdens de sensibiliseringscampagne van 2023. Het doel achter de campagne is duidelijk: zwerfvuil verminderen.

Een groot deel van het zwerfvuil is afkomstig van on-the-go consumptie: koffiebekers, sigaretten, drankflesjes, snoeppapiertjes, vervuilende durums en pizzadozen. Mooimakers wil de Vlaming ervan bewust maken dat dat afval niet op straat thuishoort, en hier ligt dan ook tijdens de campagne van 2023 de focus op.  

Neem je goede manieren overal mee

Af en toe durft de Vlaming wel eens zijn goede manieren van thuis buitenhuis te vergeten. Vooral als het weer beter wordt, vertoeven we meer buitenhuis of onderweg naar een bestemming. De combinatie van de twee, kan er natuurlijk voor zorgen dat het zwerfvuil toeneemt. Mooimakers streeft ernaar dat de omgeving proper blijft.  

Tijdens deze campagne zal de Vlaming er dan ook op gewezen worden dat als je je afval op de grond gooit op plaatsen waar je zelf van tijd tot tijd langskomt, je je eigen leefwereld vuiler maakt. Met andere woorden, je ondervindt zelf de negatieve impact van je daden of eigen nonchalance.  

De boodschap

De boodschap wordt visueel weergegeven door het verkorten van deze cyclus, die in realiteit een dag of een week duurt, naar een seconde. Mensen komen dus twee keer voor in hetzelfde beeld: wanneer ze afval op de grond gooien, en wanneer ze er nadien last van ondervinden. De boodschap is dus je afval in de vuilnisbak gooien, zodat je het zelf niet meer tegen kan komen. 

Deze boodschap verschijnt op radio, straataffiches en sociale mediakanalen.  

Enkele tips

Om tijdens de zomer je afval niet tegen te komen, kunnen deze tips zeker van pas komen: 

  • Neem iets mee waar je afval in kan bijhouden. Zeker als je de natuur intrekt, zijn er vaak geen vuilnisbakken aanwezig en neem je terug mee wat je niet in de vuilnisbak kwijt kan.  

  • Wat je niet meeneemt aan afval, hoef je onderweg ook niet weg te gooien. Met een drinkfles en een herbruikbaar snackdoosje kom je al een heel eind.