Nieuws & Inspiratie

Zorg ervoor dat je vuilnisbak kleur bekent!

de ideale vuilnisbak

Vuilnisbakken zijn een belangrijk instrument in de strijd voor meer openbare netheid. Naast ze op de juiste locatie in te planten en de vullingsgraad op te volgen, is het ook belangrijk dat de vuilnisbak zelf aan een aantal voorwaarden voldoet. Een ideale vuilnisbak is o.a. proper, heeft voldoende capaciteit en heeft een aangepaste inwerpopening. De kleur van een vuilnisbak kies je best ook weloverwogen wil je het juiste gebruik maximaliseren.  

In 2020 organiseerde Mooimakers in samenwerking met Color Navigator een studie rond het kleurengebruik bij vuilnisbakken. Deze studie toonde aan dat kleuren een belangrijke invloed hebben op ons gedrag. In 85% van alle aankoopbeslissingen is kleur de dominante factor en 62% tot 90% van alle snelle oordelen over producten zijn alleen op kleur gebaseerd. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat kleur ons als mens een duidelijke begeleiding geeft en inspeelt op ons intuïtief gedrag. De kleur van de vuilnisbak speelt dus ook een niet te onderschatten rol. 

Mensen die niet snel een vuilnisbak vinden, omdat deze niet opvallend genoeg aanwezig is en opgaat in de omgeving, zijn geneigd afval op de grond te gooien. Belangrijk is dat de vuilnisbakken opvallen door het juiste kleurgebruik, pictogrammen of andere vormen van communicatie, zoals bijvoorbeeld een banner. Deze juiste kleur moet mensen stimuleren om de vuilnisbak juist te gebruiken. 

Uit het onderzoek blijkt dat grijs een geschikte basiskleur is voor vuilnisbakken omdat dit universeel toepasbaar en neutraal is, maar dat dit best aangevuld wordt met een contrasterende kleur. Voor de verschillende fracties bij selectieve inzameling werden de contrasterende kleuren en bijhorende pictogrammen ook vastgelegd. Het zijn die kleuren geworden die een juiste associatie opwekken, zoals o.a. blauw voor PMD, groen voor GFT, enz…. Deze contrasterende kleuren trekken de aandacht van mensen. De pictogrammen op de vuilnisbak zorgen voor nog meer duidelijkheid.  

Het eindrapport van de kleurenstudie van Mooimakers, met aanbevelingen, vind je hier terug. 

Een studie uit Rotterdam toonde eerder aan dat er in een frisgroene vuilnisbak of grijze vuilnisbak met groene stickers meer afval terecht kwam.