Campagnes 2019

Elk jaar voeren we verschillende campagnes voor het grote publiek. De meeste van deze campagnes komen jaarlijks terug. Hieronder vind je het overzicht van wat er gebeurde in 2019.

Lenteschoonmaak 

Van 16 tot 31 maart 2019 was er weer de Grote Lenteschoonmaak! Duizenden vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om het zwerfvuil in hun buurt op te ruimen en zo het straatbeeld van hun dorp, gemeente of stad mooi te maken. Alle lokale initiatieven werden ondersteund met een grote communicatiecampagne en natuurlijk ook met opruimmateriaal!

Toon je van je mooiste kant!

Iedereen heeft zijn minder mooie kanten. En dat is oké. Zolang je maar genoeg je mooie kant toont.

Dit kan bijvoorbeeld door net als de rest van Vlaanderen mee te doen met de Lenteschoonmaak!

Doelplaatsencampagne

Bedankt om niets uit je auto te gooien

Met deze campagne wilden we chauffeurs en passagiers sensibiliseren en een gedragswijziging stimuleren. Deze campagne bestond uit affiches langs autosnel- en gewestwegen, en een activatieluik. Op 36 snelwegparkings spraken we bestuurders aan en deelden we autovuilniszakjes en geurboompjes uit. Deze acties werden ondersteund door radiospots en een social mediacampagne.

Zomercampagne

Iedereen is een Mooimaker

Jij bent ongetwijfeld ook een Mooimaker! Want Mooimaker zijn, is helemaal niet moeilijk! Er zijn duizend-en-een manieren om een Mooimaker te zijn. Door je afval simpelweg in de vuilnisbak te gooien. Of in je handtas. Of door je afval niet uit je auto te gooien.

De zomercampagne van 2019 focust volledig op dit concept.

 

Handhavingscampagne

Bespaar jezelf de boete

In september lanceerde Mooimakers de derde Week van de Handhaving. De insteek van deze editie was: "Laat je niet betrappen op het achterlaten van afval op straat. Dat is niet alleen gênant, maar je riskeert ook een boete". Alle ordehandhavers staken tijdens die week een tandje bij om vervuilers aan te spreken en zo nodig te beboeten.

Aanspreekcampagne

Hoe reageer jij?

"Hoe reageer jij als je iemand afval op de grond ziet gooien?" Die vraag stelden we tijdens de aanspreekcampagne aan alle Vlamingen. Met deze campagne probeerden we niet alleen mensen aan te zetten om vervuilers aan te spreken, maar gaven we ook tips over hoe je dat nu juist aanpakt.