Recyclage
De Britse productdesigner Anna Bullus was verbaasd toen tien jaar geleden bleek dat nog niemand op het idee was gekomen om kauwgom te recycleren. Ze ging zelf aan de slag, onderzocht de samenstelling en ontdekte dat het hoofdingrediënt een synthetisch rubber is dat sterk lijkt op plastic. De basis voor kauwgom is polyisobutyleen, hetzelfde materiaal dat ook wordt gebruikt voor fietsbanden. Met die informatie was het slechts een kleine stap om gebruikte kauwgom te verwerken tot een materiaal dat voor andere objecten kan worden gebruikt.
Gumdrop
In 2009 richtte Anna Bullus het bedrijf Gumdrop Ltd op. Gumdrop Ltd is het eerste bedrijf ter wereld dat kauwgom recycleert en verwerkt tot een reeks nieuwe verbindingen die kunnen gebruikt worden in de rubber- en kunststofindustrie.
Gumdrop Ltd gebruikt een gesloten recyclingproces. De Gum-tec techniek wordt gebruikt voor de productie van de Gumdrop en Gumdrop on-the-go, roze bakjes die speciaal zijn ontworpen om gebruikte kauwgom te verzamelen. Gumdrops zijn felroze en zien eruit als kauwgombellen met aardbeiensmaak, een leuke en kleurrijke ervaring. Gumdrops zijn bedoeld om nog meer kauwgom in te zamelen. Zodra de Gumdrop vol is, wordt de ganse Gumdrop samen met zijn inhoud (gebruikte kauwgom) gerecycled en verwerkt om nieuwe Gumdrops te vervaardigen zodat de cyclus opnieuw begint.
De universiteit van Winchester was een van de eersten om de Gumdrops neer te planten op haar domein. Anderhalf jaar later kleefde er opvallend minder kauwgom op de grond. Intussen hebben ook Heathrow Airport en Great Western Railway de bakjes geadopteerd.
Het project van Bullus krijgt financiële steun van kauwgomfabrikant Wrigley, dat ook zijn overschotten aan haar doorspeelt. ‘Gumdrop is een creatieve en innovatieve manier om te maken dat mensen hun kauwgom niet eender waar achterlaten. Wij geloven dat gedragsverandering de enige duurzame oplossing is op langer termijn’, aldus het bedrijf.