Week van de handhaving 2020

Tijdens de week van de handhaving vragen we verhoogde aandacht voor sluikstort en zwerfvuil door:

  • Overtreders aan te spreken en alternatieven voor te stellen (sociale controle opvoeren)
  • Overtreders te beboeten
  • Positieve acties van burgers positief te waarderen

We benaderen handhaving dus in de ruime zin van het woord. We richten ons niet enkel op boetes, maar ook op het gepast aanspreken van overtreders en het aanzwengelen van de sociale controle. We willen dat burgers ervaren dat op het openbaar domein niet zomaar afval kan achtergelaten worden, door eigenaarschap, aanspreken op foutief gedrag, zichtbaar opruimen .... Hierdoor willen we de slagkracht van de gemeenschappelijke inspanningen maximaliseren. 

Waarom?
  • Zwerfvuil en sluikstorten kost de lokale en andere overheden handenvol geld dat beter nuttig kan besteed worden. 
  • Ook de milieu-impact is niet gering, denk maar aan de plastiek soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt.
  • Al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstorten terechtkomt is bovendien verloren voor recyclage
  • Tenslotte storen burgers zich er heel erg aan. Lokale overheden krijgen hier veel klachten over, het frustreert diegenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel. 
Wanneer?

De volgende handhavingsweek vindt plaats in de week van 5 oktober tot 11 oktober 2020.

Voor wie?

Alle handhavers kunnen deelnemen of het nu gaat over politie, GAS-vaststellers, lokale of gewestelijke toezichthouders, bijzondere veldwachters, inspecteurs van de Lijn… Iedereen die handhavende bevoegdheid heeft over het thema zwerfvuil en/of sluikstorten kan deelnemen.

Zelfs als je geen handhavende bevoegdheid hebt, maar regelmatig geconfronteerd wordt met mensen die afval achterlaten in het openbare domein, kan je mensen actief aanspreken om hun gedrag bij te sturen. Op deze manier verhoogt de sociale controle. Uiteraard kan dit enkel als de situatie veilig is. 

Welke inzet wordt gevraagd? 

De organisatie bepaalt zelf op welke tijdstippen en op welke locaties ze medewerkers inzet. De lokale overheid staat dicht bij de inwoners en is dus goed geplaatst om te bepalen waar de inzet van mensen en middelen het meeste nut heeft. Je hoeft dus niet de hele week en al je mensen vrij te maken om deel te nemen aan de actie. Soms kan het ook effectief zijn om tijdens rustige momenten van de dienst even extra uit te kijken naar vervuilers.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief handhaving via info@mooimakers.be en lees meer over inspirerende praktijkvoorbeelden, de ondersteuning van Mooimakers en ontvang bruikbaar communicatiemateriaal.

Meer informatie

nieuwsbrief hh

info

Nieuwsbrief

info
Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief handhaving.

Je leest meer over inspirerende praktijkvoorbeelden, de ondersteuning van Mooimakers en ontvangt bruikbaar communicatiemateriaal.

Dagregistratieformulier

Checklist

Dagregistratieformulier

Checklist
Registratie van de acties en resultaten op papier.

Download het formulier (beschikbaar in pdf & Word) voor verzameling van de gegevens. Dit formulier dient nadien als basis voor de rapportering via de module.

Rapporteer

Rapprtage

Rapporteer

Rapprtage
Rapporteer via deze weg over je acties tijdens de week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstort

Startmoment

Checklist

Startmoment

Checklist
Neem deel aan het startmoment en ontvang alle informatie over de handhavingsweek in één halve dag. Je vindt hier ook de presentaties van alle vorige startmomenten.

Vormingen

Vormingen

Vormingen

Vormingen
Leer hoe je in interactie kan gaan met mensen die foutief gedrag vertonen.

Goede Praktijken

Checklist

Goede Praktijken

Checklist
Draaiboek handhaving en inspiratie voor de aanpak van handhaving op zwerfvuil en sluikstorten.

Heatmap

Elke gemeente met een actieplan geregistreerd in de module kleurt blauw op de heatmap. Gemeenten, intercommunales, politiezones en de vlaamse partners kunnen elk hun eigen actieplan registreren. Hoe meer partners met een actieplan, hoe blauwer de gemeente kleurt. Plan vandaag nog jouw actie en zet jouw handhavingsweek mee op de kaart!

Heat Map - Handhaving

Legende: aantal partners met actieplannen
0
4