Nieuws & Inspiratie

Lokale besturen voeren samen met Mooimakers de strijd op tegen zwerfvuil en sluikstort

Vuilnisbak Stad Mechelen met bedankt-boodschap

Mooimakers voert de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen verder op. Met coachingtrajecten en projecten zwerfvuil en sluikstort helpt Mooimakers steden, gemeenten en afvalintercommunales om een effectief en efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uit te bouwen en te implementeren. Lokale besturen kunnen kiezen voor een intensieve begeleiding via een coachingtraject van 3 jaar of voor een meer gerichte aanpak via een specifiek zwerfvuil- en sluikstortproject. Sinds 1 juni zijn nieuwe kandidaturen welkom.

8 Coachingtrajecten

In 2023 werden al 8 coachingtrajecten opgestart met 2 intercommunales en 17 gemeenten. De lokale besturen liggen wijdverspreid over Vlaanderen: 

 • Er zijn twee afvalintercommunales die met Mooimakers in zee gaan:
  • Met Ecowerf lopen twee samenwerkingen: eentje met de gemeenten Keerbergen en Kortenaken, en eentje met de gemeenten Boortmeerbeek, Herent en Rotselaar.
  • IOK start een coachingtraject op voor de gemeenten Baarle-Hertog, Hulshout, Laakdal, Olen, Ravels, Retie en Vosselaar.
 • Ook de afzonderlijke steden en gemeenten Herk-de-Stad, Bree, Aalst, Diksmuide en Gent werken momenteel samen met Mooimakers.

Deze lokale besturen starten met een driejarig traject onder intensieve begeleiding van een coach van Mooimakers en met de nodige financiële ondersteuning. Tijdens die drie jaar begeleiding voeren ze minstens deze verplichte acties uit:

 • de formele opstart en optimalisatie van de interne coördinatie van het netheidsbeleid
 • de monitoring van een selectie van acties
 • een vuilnisbakkenplan opstellen en/of het vuilnisbakkenbeleid optimaliseren 
 • de aanpak van probleemlocaties van sluikstorten en zwerfvuil
 • de veegplannen optimaliseren 
 • de handhaving op zwerfvuil en sluikstort

4 projecten zwerfvuil en sluikstort

Er zijn 4 lokale besturen die een project zwerfvuil en sluikstort opstartten bij Mooimakers. De gemeentes Ternat en Sint-Katelijne-Waver zullen een vuilnisbakkenproject opzetten voor een periode van 2 jaar. De doelstelling van dit project is om hun vuilnisbakkenbestand zo optimaal mogelijk in te zetten en op te volgen. Koksijde wil haar sorteerstraten in toeristische zones aanpakken en afvalintercommunale IMOG wil inzetten op haar afvalverzamelpunten.

Nieuwe oproepronde

Sinds 1 juni kan je opnieuw als lokaal bestuur je kandidatuur indienen voor een project zwerfvuil en sluikstort of een coachingtraject om samen met Mooimakers aan de slag te gaan voor een propere omgeving. Wil je de komende jaren sterk inzetten op een zwerfvuil- en sluikstortbeleid? Word je geconfronteerd met een zwerfvuilproblematiek en wil je die locatie graag aanpakken? Ga je binnenkort aan de slag met je vuilnisbakken? Dien dan je aanvraag in voor 30 september.