Duurzaam gebruik van opruimmateriaal
Kenniswijzer > Kleine of grote evenementen > Lenteschoonmaak > Duurzaam gebruik van opruimmateriaal

Mooimakers stelt allerhande opruimmateriaal ter beschikking om samen de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort aan te gaan.

We willen het opruimmateriaal samen met jou op een nóg duurzamere manier inzetten. Dat doen we volgens een duurzame inzet van het materiaal en hergebruik ervan te stimuleren.

Sterk materiaal

Het opruimmateriaal is van goede kwaliteit. De laatste jaren hebben we hier volop in geïnvesteerd. Aan de hand van de technische fiche van de materialen kunnen we een minimale gebruikstermijn meegeven:

  • Voor grijpers is dat 3 jaar
  • Voor handschoenen en fluohesjes is dat 2 jaar

Tips voor een langere levensduur

We geven graag enkele handige tips mee om het opruimmateriaal zo lang mogelijk te gebruiken.

  • De handschoenen en fluohesjes die we aanbieden, zijn gemakkelijk wasbaar. De wasinstructies kan je hier terugvinden. Tip: print ze af en geef ze mee wanneer vrijwilligers de handschoenen en/of vestjes ophalen, of stuur hen het document door via e-mail.

wasinstructies

Uitleensysteem

We stimuleren hergebruik van materialen. Daarom promoten we meer het uitlenen van opruimmateriaal. Voor eenmalige opruimacties is uitlenen de norm. Van structurele vrijwilligers die hun engagement stopzetten, kan ook gevraagd worden om het materiaal terug in te leveren.

Via uitleendocumenten kan je de uitleengeschiedenis beter opvolgen zodat je op elk moment weet waar het materiaal zich bevindt. En het materiaal terugvragen.

Via een opvolgdocument voor uitleen kan je een overzicht behouden over al het uitgeleende materiaal en de stock beheren.

Sprokkel wat inspiratie over hoe andere lokale besturen een uitleensysteem aanpakken.

Verdeel de opruimtaken

Opruimen gebeurt vaak per twee of met meer personen. Zeker bij een opruimactie of als gezin. Dan is het een kwestie van taken te verdelen: iemand ruimt op met een grijper, iemand met handschoenen aan, eventueel aangevuld met een derde Mooimaker die de vuilniszak(ken) draagt. Zo kunnen we maximaal het opruimmateriaal inzetten over zoveel mogelijk opruimteams.

Verdeel dus als lokaal bestuur zeker niet meer materiaal dan nodig.

Ga op zoek naar de verdwaalde grijper

Maak gebruik van het communicatiepakket rond de verdwaalde grijper om niet-gebruikt materiaal terug te verzamelen. Wie ergens teveel grijpers heeft liggen na een opruimactie of wie een ander engagement opneemt en niet meer tot het opruimen van zwerfvuil komt, weet op die manier wat die met het materiaal moet doen.

Het pakket biedt beeldmateriaal dat je kan inzetten in structurele communicatie en op social media. Voorzie zelf aanvullende informatie met meer praktische details over waar en wanneer ingezameld wordt.

 

Bekijk het pakket rond de verdwaalde grijper