Ideale vuilnisbak
Kenniswijzer > Veeg- en vuilnisbakkenplan > Ideale vuilnisbak > Ideale vuilnisbak

Vuilnisbakken zijn een belangrijk instrument in de strijd voor meer openbare netheid. Mooimakers is, in samenwerking met OVAM en FOSFOR, op zoek gegaan naar de ideale vuilnisbak. Hieronder alvast enkele kenmerken die de ideale vuilnisbak volgens ons moet hebben. 

  1. Makkelijk leeg te maken: Zorg ervoor dat de vuilnisbak makkelijk kan worden leeggemaakt. Denk ook aan de ophalers en het onderhoud van de vuilnisbak
  2. Hou de inwerpopening klein: Pas de inwerpopening aan de situatie aan. Dankzij kleinere openingen kunnen er geen toegeknoopte plastic zakjes in de vuilnisbak gegooid worden.
  3. Uniformiteit helpt: Als alle vuilnisbakken in de gemeente hetzelfde zijn, zorgt dit voor herkenning en een mooi straatbeeld.
  4. Goede verankering: Zorg er voor dat de vuilnisbak goed verankerd zit om misbruik te voorkomen.
  5. Voorzie iets specifiek voor peuken: Idealiter heeft de vuilnisbak een doofplaat om peuken op te doven. Dat zet rokers ertoe aan om de vuilnisbak te gebruiken, nadat ze hun peuk hebben kunnen doven.
  6. Zorg dat de vuilnisbak er proper uitziet: Een propere vuilnisbak, zonder stickers, graffiti of rommel wordt beter gebruikt.
  7. Kies de grootte afhankelijk van het gebruik: Zorg voor een vuilnisbak die voldoende volume aankan en maak hem op tijd leeg.
  8. Maak gebruik van frisse kleuren: Gebruik bijvoorbeeld lichtgroen voor de vuilnisbak. Testprojecten hebben uitgewezen dat dit mensen stimuleert de vuilnisbak te gebruiken.

Via onderstaand document vind je een mooie overzichtelijke infofiche van de ideale vuilnisbak. Via deze link lees je de technische fiche van de afgebeelde ideale vuilnisbak.

De Ideale Vuilnisbak Infografie

Hier vind je een handige infofiche terug van de ideale vuilnisbak. De Engelstalige versie vind je hier terug.

Downloaden (pdf)