Ideale vuilnisbak
Kenniswijzer > Veeg- en vuilnisbakkenplan > Ideale vuilnisbak > Ideale vuilnisbak

Vuilnisbakken zijn een belangrijk instrument in de strijd voor meer openbare netheid. Mooimakers is, in samenwerking met OVAM en FOSFOR, op zoek gegaan naar de ideale vuilnisbak. Hieronder alvast enkele kenmerken die de ideale vuilnisbak volgens ons moet hebben. 

  1. Makkelijk leeg te maken: Zorg ervoor dat de vuilnisbak makkelijk kan worden leeggemaakt. Denk ook aan de ophalers en het onderhoud van de vuilnisbak
  2. Hou de inwerpopening klein: Pas de inwerpopening aan de situatie aan. Dankzij kleinere openingen kunnen er geen toegeknoopte plastic zakjes in de vuilnisbak gegooid worden.
  3. Uniformiteit helpt: Als alle vuilnisbakken in de gemeente hetzelfde zijn, zorgt dit voor herkenning en een mooi straatbeeld.
  4. Goede verankering: Zorg er voor dat de vuilnisbak goed verankerd zit om misbruik te voorkomen.
  5. Voorzie iets specifiek voor peuken: Idealiter heeft de vuilnisbak een doofplaat om peuken op te doven. Dat zet rokers ertoe aan om de vuilnisbak te gebruiken, nadat ze hun peuk hebben kunnen doven.
  6. Zorg dat de vuilnisbak er proper uitziet: Een propere vuilnisbak, zonder stickers, graffiti of rommel wordt beter gebruikt.
  7. Kies de grootte afhankelijk van het gebruik: Zorg voor een vuilnisbak die voldoende volume aankan en maak hem op tijd leeg.
  8. Denk goed na over de juiste kleur: Kleuren hebben een belangrijke invloed op ons gedrag en stimuleren mensen om de vuilnisbak juist te gebruiken. Uit een onderzoek van Mooimakers blijkt dat grijs een geschikte basiskleur is voor vuilnisbakken omdat het universeel toepasbaar en neutraal is. Voor de verschillende fracties bij selectieve inzameling gebruik je best contrasterende kleuren met de juiste associaties, zoals blauw voor PMD. Deze contrasterende kleuren trekken de aandacht van mensen. Pictogrammen op de vuilnisbak zorgen voor nog meer duidelijkheid. Het eindrapport van deze kleurenstudie, met aanbevelingen, vind je hier terug. Een studie uit Rotterdam toonde eerder aan dat er in een frisgroene vuilnisbak of grijze vuilnisbak met groene stickers meer afval terecht kwam. de stad Antwerpen ging alvast van start met deze bevindingen in een proefproject.

Via onderstaand document vind je een mooie overzichtelijke infofiche van de ideale vuilnisbak. Via deze link lees je de technische fiche van de afgebeelde ideale vuilnisbak.

De Ideale Vuilnisbak Infografie

Hier vind je een handige infofiche terug van de ideale vuilnisbak. De Engelstalige versie vind je hier terug.

Downloaden (pdf)

Signalisatie vuilnisbakken

Een goede zichtbaarheid is heel belangrijk voor een vuilnisbak. Signalisatie ernaartoe kan ook altijd helpen. Download hier de afstandspijlen die aangeven waar men een vuilnisbak kan vinden.