Inzet van camera's tegen sluikstort - onderzoek
Kenniswijzer > Handhaving > Camera's > Inzet van camera's tegen sluikstort - onderzoek

Context

Mooimakers startte in 2017 een onderzoek op bij 6 gemeenten en 4 intercommunales om het gebruik en de effectiviteit van camera’s bij de aanpak van sluikstort in kaart te brengen. Het onderzoek duurde twee jaar. Gedurende deze periode werd de hoeveelheid sluikstort opgevolgd, alsook de inzet van de camera’s en eventuele bijkomende maatregelen, het aantal betrappingen en het aantal boetes die hier uit volgden.

 

Resultaten

In mei 2019 rondde Mooimakers in samenwerking met een extern onderzoeksbureau het onderzoek naar het gebruik van camera’s in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort af. Het onderzoek resulteerde in het voordeel van het gebruik van camera’s, mits het volgen van een aantal aandachtspunten. Het onderzoek gaf mee hoe camera’s nog beter ingezet kunnen worden en met welke elementen hierbij in acht genomen moeten worden. Zo zorgt Mooimakers er mee voor dat de middelen die hiervoor uitgetrokken worden, nog efficiënter besteed worden. Deze resultaten werden via een uitgebreid onderzoeksrapport en een gebruiksvriendelijke brochure gecommuniceerd naar steden en gemeenten die in de toekomst cameratoezicht overwegen. 

Het volledige eindrapport van het onderzoek 'Inzet van camera's tegen sluikstort' kan je op aanvraag via info@mooimakers.be verkrijgen.