Sensibilisering over de impact van kauwgom - Dark Side of the Chew
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Kauwgom > Sensibilisering over de impact van kauwgom - Dark Side of the Chew

Ondanks de mooie kleuren, geuren, smaken en de vermeende voordelen van het kauwen, blijkt kauwen ook een duistere kant te hebben. Ter gelegenheid van het Festival International du Film d’Environnement (FIFE) in Parijs, toonde Andrew Nisker zijn nieuwe documentaire aan de wereld. In “Dark side of the Chew” beschrijft de Canadese regisseur de enorme impact van kauwgom op het milieu. Kauwgom produceert het tweede meeste afval op de planeet na sigarettenpeuken. 

In de documentaire die iets meer dan een uurtje duurt, presenteert Nisker het effect van kauwgom op het milieu. Kauwgom wordt van aardolie gemaakt en is biologisch niet afbreekbaar. Wie zijn stukje kauwgom dus op straat gooit, zorgt voor enorme gevolgen, want het afval vervuilt rivieren permanent. 

Alleen al in Toronto telde de regisseur 719 miljoen stukjes kauwgom op de stoep. Dat komt overeen met ongeveer 2000 ton afval. De reiniging van de stoffen hebben ook een aanzienlijke impact op de economie. In Londen betaalt de overheid jaarlijks 1,4 miljoen euro om Oxford Street kauwgomvrij te maken. Met zijn documentaire wil Nisker de bewustwording voor dit milieuprobleem verhogen en bewijzen dat kauwgom nuttigen best vermeden moet worden. 

Poster