Vermijd graffiti
Kenniswijzer > Hotspots > Graffiti > Vermijd graffiti

Graffiti is veel burgers een doorn in het oog. Het wordt gezien als een vorm van vandalisme. Een snelle aanpak is cruciaal om een aanzuigeffect te vermijden.

 

Voorkom waar mogelijk

Voorkom grauwe muren en weinig verlichte en verlaten locaties die graffiti en tags aantrekken. Bemoeilijk het aanbrengen ervan door een oneffen oppervlak of door begroeiing.

Graffiti op openbare vuilnisbakken? Kies voor een model met graffiti-werende eigenschappen (geribbeld, anti-graffiti-laag …) of een opvallende kleur, of ga voor beschilderde vuilnisbakken.

 

Breng een coating aan

Breng bij nieuwbouw of na het verwijderen van graffiti een anti-graffiti-coating aan. Coaten beschermt het oppervlak en vergemakkelijkt het verwijderen van (nieuwe) graffiti.

 

Verwijder snel

Graffiti snel verwijderen of oververven werkt ontmoedigend. Heel wat steden en gemeenten verwijderen gratis graffiti van woningen en bedrijfsgebouwen op vraag van de eigenaar. Afhankelijk van de gebruikte verf en ondergrond kan graffiti op verschillende manieren worden verwijderd:

  • reinigen met stoom
  • chemische reiniging
  • zandstralen

Maak goede afspraken over wie dit opvolgt en hou meldingen bij zodat er ook naar andere oplossingen gezocht kan worden als het probleem terugkeert.