Zachte handhaving op peuken in gemeente Lint
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Peuken > Zachte handhaving op peuken in gemeente Lint

Tijdens vijf opruimacties aan vier bushokjes in Lint, vond de gemeente het opvallend hoeveel peuken er op de grond lagen. In de strijd tegen de peukenproblematiek, besloot de gemeente dan ook om deel te nemen aan de Week van de Handhaving 2021. 

De actie van Lint spitste zich toe op de zogenaamde 'zachte handhaving'. Hierbij is er geen sprake van bestraffen of beboeten, maar worden (mogelijke) daders aangesproken op hun gedrag. Zachte handhaving kan ook in positieve zin: mensen die het gewenste gedrag stellen, worden bedankt voor hun inspanningen. 

Actie Week van de Handhaving

In de strijd tegen peuken op de grond, ging de handhavingsambtenaar van de gemeente Lint de straat op om rokers aan te spreken op hun gedrag.

"We gaan er niet automatisch van uit dat ze het slecht doen. We gaan het proberen positief te benaderen. We gaan hen toch proberen te overtuigen van - als ze gedaan hebben met roken - hun peuk niet op de grond te gooien", aldus Jo Burm. 

Jo sprak rokers proactief aan, en vroeg hen wat ze na afloop met hun peuk gingen doen. Daarnaast deelde hij ook zakasbakjes uit aan de rokers. Op die manier kunnen de rokers hun peuk makkelijk bijhouden, om ze daarna in de vuilnisbak te gooien. De reportage met Jo zie je hier

 

Vorming "Vervuilers aanspreken"'

Deze zachte manier van aanspreken, leerde Jo tijdens de vorming 'Vervuilers aanspreken'. Deze vorming wordt door Mooimakers gratis aangeboden aan gemeenten, intercommunales en Vlaamse partners. De gemeente Lint organiseerde deze vorming voor hun gemeentepersoneel, waaronder handhavers en arbeiders van de groendienst.

Eén van de deelnemers van deze vorming was Christophe Naniot (arbeider groendienst en lediger van de vuilnisbakken). Hij was nadien laaiend enthousiast over de vorming: "De lesgever zorgde er voor dat we nu mensen op een juiste manier kunnen aanspreken. Hopelijk krijgen we zo ook meer respect voor onze job!"

Wil je vanuit je gemeente, afvalintercommunale of Vlaamse partner ook graag deze vorming organiseren voor je personeel, structurele zwerfvuilvrijwilligers,..? Neem dan zeker hier een kijkje. 

Ga je zelf de straat op en ben je op zoek naar enkele basisregels om mensen aan te spreken op hun (ongewenste) gedrag? Bekijk dan zeker onze aanspreektips

Mooi gebaar

Wil je je omgeving aansporen om geen peuken op de grond te gooien? Bedank hen via een affiche voor hun mooie gebaar.

Naar de affiches