Nieuws & Inspiratie

Operatie Proper gaat van start!

Operatie Proper

Het is zover! September is een feit. Kinderen en jongeren trekken weer massaal naar school, maar ook verschillende andere activiteiten krijgen een nieuwe start. Zo ook Operatie Proper.

Opnieuw kunnen scholen en jeugdverenigingen een actieplan indienen om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Kinderen en jongeren zijn de ultieme doelgroep om een duurzame gedragswijziging aan te leren. Met Operatie Proper kan een school of jeugdvereniging een eigen traject op maat uitrollen voor een propere omgeving.

 

Jullie ook?

Zijn jullie al dat zwerfvuil in de omgeving ook beu? Willen jullie ook gaan voor een propere schoolomgeving of met de leden van de jeugdvereniging gaan voor zwerfvuilvrije terreinen? Dat kan! Je kan met Operatie Proper de handen uit de mouwen steken en hiervoor beloond worden.

  • Geïnteresseerde scholen en jeugdverenigingen vinden meer info op onze website.
  • Lokale besturen en intercommunales vinden alle informatie op volgende pagina.

 

Een nieuw jasje voor Operatie Proper

Voor de jeugdverenigingen en scholen waar Operatie Proper niet nieuw voor is, willen we ook via deze weg laten weten dat Operatie Proper in een nieuw en verbeterd jasje zit. Er zijn heel wat wijzigingen aangebracht:

  • Het online platform kreeg een update die de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.
  • Het project is op maat van scholen en jeugdverenigingen gemaakt omwille van de educatieve waarde van het project.
  • De actieplannen werden herwerkt en bevatten meer inhoudelijke ondersteuning (extra uitleg, tips, tools…).
  • Elke deelnemer kan het actieplan vormgeven met actiepunten naar keuze, waardoor ze zelf hun traject over meerdere jaren kunnen plannen.
  • De beloning wordt op basis van inhoudelijke keuzes berekend en niet meer op basis van aantal deelnemers.
  • Een deel van de beloning wordt pro-rata toegekend. Heeft een deelnemer het actieplan niet volledig afgewerkt, dan kan een deel van de beloning afgehouden worden, maar niet volledig. Er zijn wel minimum voorwaarden. Zo kan bv. in een periode met COVID meer flexibiliteit gegeven worden.

 

We hopen op een groot enthousiasme bij alle scholen en jeugdverenigingen. Zodat we samen kunnen zorgen voor een propere omgeving!