Nieuws & Inspiratie

Operatie Proper schooljaar 2023-2024 

Operatie Proper - VBS Leonardusschool

Bij het begin van de zomervakantie kunnen we met veel plezier aankondigen dat Operatie Proper half augustus terug in de startblokken staat voor het schooljaar 2023-2024. Operatie Proper is het beloningssysteem voor scholen en jeugdverenigingen die zwerfvuil duurzaam willen aanpakken. De scholen en verenigingen krijgen naast een propere leefomgeving ook een mooie financiële beloning bij het realiseren van hun actieplan. 

Operatie proper 2022-2023

Vegen voor eigen deur zorgt voor kettingreactie   

Vorig schooljaar schreven in Vlaanderen ongeveer 923 deelnemers zich in voor Operatie Proper. Dit kwam overeen met 635 basisscholen, 156 middelbare scholen en 132 jeugdverenigingen. In het schooljaar 2022-2023 bereikte Mooimakers bijna 23 procent van de basisscholen in Vlaanderen. Een stijging van 3% t.o.v. het schooljaar voordien. Het kan natuurlijk altijd nog beter.  

 Op het einde van het schooljaar reikt Mooimakers mooie beloningen uit, tot wel € 975 voor een school of jeugdvereniging. Dankzij hun deelname aan Operatie Proper, hebben de scholen en verenigingen dus niet alleen een propere omgeving, maar ook een mooie extra in het laatje. Scholen investeren dit geldbedrag in groene aanplanting, spelmateriaal of eigen moestuinen. Binnen de verenigingen waren herbruikbare drinkflessen dan weer een populaire investering.   

Lokale besturen zorgen voor de opvolging op het terrein en begeleiden de deelnemende scholen en verenigingen. Mooimakers zorgt voor het nodige ondersteunende materiaal en brengt vervolgens de resultaten van het harde werk in kaart. Na een schooljaar vol inzet tegen zwerfvuil volgt de beloning,” aldus Ruth Busschaert, educatief medewerker Mooimakers. 

Wanneer van start gaan? 

Vanaf woensdag 16 augustus worden de inschrijvingen voor volgend schooljaar geopend. Scholen en jeugdverenigingen kunnen hun deelname doorgeven t.e.m. 31 oktober. 

Voor nieuwe deelnemende lokale besturen organiseert Mooimakers een online infosessie waar geïnteresseerde lokale besturen met al hun vragen rond het project terecht kunnen. Tijdens die infosessie licht Mooimakers het project toe, de werkwijze, het online systeem, enz. Noteer dus alvast één van volgende data in je agenda. 

  • Dinsdag 22 augustus, 14 tot 16 uur 
  • Donderdag 21 september, 10 tot 12 uur 

Inschrijven gebeurt via info@mooimakers.be. Vermeld hierbij je naam, lokaal bestuur en de voorkeur qua datum. 

 

* foto van VBS Leonardusschool te Brecht