Nieuws & Inspiratie

Peuken zijn ook zwerfvuil! Gooi ze gedoofd in de vuilnisbak.

Kusttram

Maar liefst 41% van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Ja, je leest het goed: sigarettenpeuken op de grond of in de natuur maken ook deel uit van het zwerfvuil. Peuken horen net zo goed als koekjesverpakkingen, drankblikjes of ander afval in de vuilnisbak. Nog te veel rokers werpen hun peuk achteloos op de grond of nog erger in het rioolputje. Terwijl ze even gemakkelijk in de vuilnisbak te gooien zijn of bijgehouden worden in een zakasbakje.  

Mooimakers wil met haar communicatiecampagne ook duidelijk maken dat als je je peuk achteloos weggooit op de grond, je je eigen leefomgeving vuiler maakt. Je kan je peuk nadien wel eens tegenkomen en de negatieve impact ervan ondervinden.  

De negatieve impact van peuken op de natuur is niet nieuw. Ze doen er maar liefst tot 15 jaar over om te vergaan als ze op de grond belanden. In die tijd komen ze wel eens in de maag van dieren terecht die de peuk niet verteerd krijgen. De microplastics die ze bevatten, vergaan zelfs nooit. Je kan het dus niet meer zien, maar het richt nog steeds schade aan. Deze microplastics, minuscule fragmenten, worden in de wereldzeeën aangetroffen. Een peuk laat ook nog eens verschillende chemische stoffen vrij in het milieu. Deze stoffen ontregelen en vervuilen de natuur.  

Redenen dus genoeg om er alles aan te doen om je peuk niet op de grond te laten belanden. In de zomer zal de kusttram de rokende toeristen de weg wijzen naar de vuilnisbak. Daarnaast zal er ook een activatieteam de straat op trekken om rokers proactief aan te spreken en hen een zakasbakje aan te bieden. Dit kan nadien geleegd worden in de vuilnisbak. 

 

Sticker gooi je peuk hierin

Bestel hier je stickers voor op de vuilnisbak of op een peukenrecipiënt.