Nieuws & Inspiratie

TT Chow: “Contact met andere Mooimakers en gemeente werkt motiverend"

Mooimaker TT

Tsang Tsey Chow (‘TT’ genoemd) houdt sinds twee jaar samen met een 10-tal andere Mooimakers het Oost-Vlaamse Vinderhoute (Lievegem) mooi. Toen er eind 2019 een hond in het gezin kwam, verkende TT het mooie Vinderhoute met haar viervoeter Charlie. Ze ontdekte de schoonheid van haar dorp maar ook al het rondslingerende zwerfvuil. Ze besloot contact op te nemen met de gemeente en vrijwilliger te worden.

 

Wafelijzer en onbestelde brieven

 “Ik kan veel thuiswerken en tijdens mijn middagpauze trekken Charlie en ik er geregeld op uit. Ik gebruik een grote boodschappentas (ook ooit gevonden) zodat ik het afval kan scheiden. Het restafval gaat in een aparte zak. Het PMD en ander afval dat gesorteerd kan worden, gaat in de boodschappentas. Glas, papier, metaal en hout leg ik bij mijn eigen afval. Maar grotere stukken en KGA laat ik ophalen of geef ik mee met de jaarlijkse lenteschoonmaak die door de Werkgroep Vinderhoute wordt georganiseerd."

Het is soms verrassend wat TT vindt. Niet alleen zwerfvuil maar ook verloren voorwerpen zoals sleutels, brillen, knuffels en identiteitskaarten. Naast de vele blikjes, flesjes, papieren doekjes en sigarettendoosjes zijn er ook ongewone vondsten zoals een zak met deeg, een wafelijzer, een nummerplaat, … Het meest opmerkelijke was een tas van B-Post met nog tientallen onbestelde brieven.

Probleemlocaties in kaart

Al van bij het begin nam TT ook foto’s van sluikstort en stuurde ze die naar de gemeente samen met een duidelijk plan. Na een infomoment van de gemeente besloot ze de app ‘Mijn Mooie Straat’ uit te proberen.  “Supergemakkelijk. Als je iets meldt, kom je automatisch op een plannetje. Je kan foto’s toevoegen en eventuele opmerkingen. En je krijgt een bericht als de melding is afgewerkt." Met de app kan ze ook zien waar en wanneer ze actief was. TT focust zich vooral op bepaalde probleemlocaties, al is er overal en altijd vuil te rapen ook op plaatsen waar je het niet zou verwachten.  “In het natuurgebied is er een kijkwand waar je rustig de vogels kan observeren. Ook daar wordt geregeld afval achtergelaten. Dit is onbegrijpelijk. Je komt er om van de schoonheid en de natuur te genieten en tegelijk maak je er een stortplaats van."

TT en Charlie gaan om de 2 à 3 dagen op pad. Doordat ze heel het dorp doorkruist, geeft ze ook andere problemen door die ze opmerkt zoals een verstopte riolering, een verkeersbord dat omligt, …

Teamwork

TT is ook online een echte ambassadeur. Met foto’s van zwerfvuil, maakt ze Facebookposts om de lenteschoonmaak aan te kondigen (zie foto's onder). “Tientallen dorpsgenoten, jong en oud, doen dan mee. En ook de leerlingen van de kleuter- en lagere school gaan de straten op.” En die samenwerking geeft energie: “Ik woon graag in ons dorp. Een mooie omgeving en aangename buren. Dat wil ik zo houden. Ik geef toe, soms word ik er moedeloos van en lijkt het dweilen met de kraan open. De positieve reacties van voorbijgangers en buren zijn bemoedigend. Maar vooral de contacten met de collega-Mooimakers en de vlotte en fijne samenwerking met de gemeente Lievegem werken motiverend. Dan heb ik echt het gevoel dat we er samen voor gaan!”

 

Bedankt TT en de andere vrijwilligers van Lievegem voor jullie sterk teamwerk!