Vind jij zwerfvuil ook zo vervelend? Het ontsiert onze straten en vormt een gevaar voor onze natuur. Het gebeurt met allerhande afval: peuken, kauwgom, verpakkingen … en ook drankblikjes.
Blikjes bestaan uit wat men ‘anorganisch materiaal’ noemt. Daardoor duurt het heel lang vooraleer ze afgebroken zijn in de natuur. Tot wel 50 jaar! In die 50 jaar kan dat blikje niet alleen zorgen voor een vuile omgeving, maar kan het ook heel wat dierenleed met zich meebrengen.
Het komt vaak voor dat blikjes die in de berm worden gegooid onopgemerkt blijven liggen. Ze zijn immers moeilijk te zien tussen dat hoge gras. Wanneer diezelfde berm dan gemaaid wordt, worden de blikjes versnipperd. Die snippers komen in de weilanden of in veevoeder terecht waar herkauwers, zoals koeien, ze samen met het gras opeten. Het kan hun maag perforeren en leidt tot bloedvergiftiging. Omdat de metaalsnippers niet zomaar verwijderd kunnen worden, leidt zoiets vaak tot de dood van het dier.
Velen staan er niet bij stil, maar het weggooien van een blikje – ook al doe je het maar één keer – kan dus zeer grote gevolgen hebben. Als dat geen argument is om je blikje niet op de grond te gooien, ook wanneer er geen vuilnisbak in de buurt is! Hopelijk kunnen we door anderen bewust te maken dat een blikje in de vuilnisbak hoort, ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt.
Wij houden niet van blik
Last van zwerfvuil in landelijke gebieden? Informeer wandelaars over de gevolgen.