Onder het motto “dat verteert toch” belanden het klokhuis van een appel of bananenschil nog vaak in de natuur. Ook al zijn groenten en fruit volledig afbreekbaar, er zijn een aantal goede redenen om je schil toch naar de vuilnisbak te brengen.
- Niet alle fruitresten breken even snel af.
Een klokhuis van een appel kan al in enkele weken volledig verteerd zijn, maar een bananenschil of sinaasappelschil blijft soms tot wel 2 jaar achter. Dat komt omdat elke fruitschil uit verschillende stoffen bestaat. Sommige van die stoffen worden sneller of gemakkelijker afgebroken dan andere. Bodembeesten zullen bijvoorbeeld suikers sneller wegwerken dan cellulose (een stof die meer aanwezig is in de schil van een banaan). Ook als fruit behandeld is met pesticiden en andere chemische middelen worden ze minder snel weggewerkt. Er zijn weinig bacteriën en schimmels die deze stoffen kunnen afbreken. Lees meer over afbraaktijden. - Schadelijk voor het milieu
Fruitsoorten die behandeld zijn met pesticiden zijn schadelijk voor het milieu. Via de schil komen die stoffen in de bodem terecht en kunnen het ecosysteem van organismen verstoren. Bovendien voeg je via de schil ook extra voedingsstoffen toe aan de bodem zoals stikstof. Ook die zorgen voor een verarming van de natuur. Zeldzame plantsoorten kunnen verdwijnen door te veel stikstof. - Vuil trekt vuil aan
Afval op de grond nodigt vaak uit tot meer afval. Eén klokhuis in een bos zal de natuur niet al te veel schade toebrengen, maar als iedereen zijn of haar klokhuis op de grond gooit, is dat natuurlijk een ander verhaal. Rottend fruit komt de openbare netheid niet ten goede.
Neem je afval dus steeds mee tot aan de vuilnisbak of tot thuis. 👊
Tip: Neem je fruit mee in een doosje. Dan heb je altijd een afvalbakje bij!