Financiële tegemoetkoming aanpak probleemlocaties en fracties
Uitgaven in het kader van het project worden voor 100% vergoed. Personeelskosten voor eigen personeel worden voor 75% vergoed.
De vergoeding wordt bij de start van het project vastgelegd op basis van de raming die deel uitmaakt van de aanvraag. De raming bevat het overzicht van geplande uitgaven (prijzen incl. btw) voor het project zoals kosten voor communicatie, aankoop van materiaal en personeelskosten.
Volgende kosten moet je in detail toelichten, ten laatste in het gedetailleerd plan van aanpak na 6 maanden:
- Kosten voor eigen personeelsinzet met de verschillende uurtarieven van de betrokken personeelsleden en welke taken zij voor het project zullen opnemen;
- Kosten voor communicatie: specifiëren over welke middelen het gaat;
- Kosten voor materiaal: specifiëren over welke materialen het gaat.
Volgende probleemlocaties worden als prioritair beschouwd en komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van max. €25.000:
- Afvalverzamelpunten (minstens 2 per project) : Alle publieke ruimtes waar meerdere afvalrecipiënten gelokaliseerd zijn, dus bv. glasbollensites, inzamelpunten voor huishoudelijk afval, sites met textielcontainers, sorteerstraten, sorteereilandjes, ... of een combinatie van deze.
- Stopplaatsen voor het openbaar vervoer (minstens 2 haltes per project) : Alle straten of pleinen waar zich haltes van bus of tram bevinden, stations, stel- en of wachtplaatsen van het openbaar vervoer toegankelijk voor het publiek.
- Wegen op industrieterreinen: Industrie- en bedrijventerreinen waaraan de bestemmingszone 'industriegebied' is toegekend via het ruimtelijke ordeningsplan.
- Hoofdstructuurwegen: Wegen die als belangrijkste functie 'verkeersdoorstroming' hebben, zoals invalswegen, doorgangswegen, verbindingswegen, belangrijke openbaar vervoerroutes, …
- Centrumstraten: Deze straten en/of pleinen vervullen een centrumfunctie. Er vindt dus een combinatie van activiteiten plaats. Denk aan huisvesting van administratieve diensten, kmo's, winkels, en scholen. Opgelet, de winkel-wandelstraten en secundaire schoolomgevingen vallen hier niet onder.
- Winkel- en wandelstraten: Verkeersvrije of verkeersluwe straten waar de zwakke weggebruiker de bovenhand krijgt en de straat hoofdzakelijk is behuisd met winkels.
Daarnaast zijn ook aanvragen mogelijk voor andere probleemlocaties of fracties voor max. €15.000 tegemoetkoming, hier enkele voorbeelden:
- Parkings
- Parken
- Speelpleinen
- Snoeproutes
- Hondenpoep
- Peuken
- ...
In uitzonderlijke gevallen en enkel na goedkeuring door Mooimakers, kan afgeweken worden van het maximale bedrag. Neem altijd vooraf contact op met Mooimakers.
Deze voorwaarden gelden voor het recht op financiële tegemoetkoming:
- De goedgekeurde raming is de basis voor de tegemoetkoming. Afwijkingen van meer dan 5% per post boven de raming worden niet vergoed, tenzij dit vooraf werd goedgekeurd door Mooimakers.
- Als ten laatste 6 maanden na de start van het project geen plan van aanpak (inclusief kwaliteitsvolle meetstrategie en resultaten nulmetingen) aan Mooimakers wordt voorgelegd, behoudt Mooimakers zich het recht om het project te stoppen. In dat geval is er geen financiële tegemoetkoming.
- De vergoeding wordt berekend op de gemaakte kosten (inclusief btw). Als een verhoudingsgetal van toepassing is, wordt hiermee rekening gehouden bij het berekenen van de vergoeding. Bij de eindrapportering dien je de budgetfile en facturen in.
- Als op het einde van de projectperiode niet voldaan is aan de minimale acties (zie hierboven), behoudt Mooimakers zich het recht om de vergoeding slechts gedeeltelijk uit te betalen in functie van de gerealiseerde acties.
De kosten die kunnen vergoed worden, vind je hier.